100 DIES DELS TERRATRÈMOLS: EL NOMBRE DE NENS I NENES AFECTATS PER PROBLEMES DE CREIXEMENT A SÍRIA PODRIA ARRIBAR A NIVELLS MAI VISTOS

  • 665.000 persones passaran gana al país si no es prenen mesures urgents per evitar-ho
Save The Children está distribuyendo una amplia gama de artículos, incluidos kits de higiene y dignidad, así como lonas y mantas, en las regiones de Turquía afectadas por el terremoto.

 

Materials audiovisuals disponibles per mitjans: https://bit.ly/4558ATL

Gaziantep, 17 de maig de 2023. Les conseqüències econòmiques dels terratrèmols que van arrasar el sud de Turquia i el nord de Síria fa ara 100 dies aboquen a la fam a 665.000 sirians i sirianes més. El personal sanitari i les organitzacions humanitàries, entre elles Save the Children, adverteixen que els nivells de retard en el creixement infantil i la desnutrició materna estan arribant a nivells mai vistos.

El nombre de persones que patien inseguretat alimentària aguda i fam a Síria ja havia arribat als 12,1 milions -més de la meitat de la població- abans del primer terratrèmol devastador, ocorregut en les primeres hores del 6 de febrer.

Prop d'1 de cada 4 nens i nenes menors de cinc anys -més de 600.000- patien ja retard en el creixement en aquest país, mentre que només al nord-oest, en mans de l'oposició, les taxes de retard en el creixement infantil van augmentar mes rere mes de juny a desembre de 2022 i 1 de cada 8 dones embarassades patia desnutrició aguda.

El retard en el creixement té un efecte durador en el desenvolupament infantil, tant físic com mental, i el fa més susceptible a les infeccions. Les dones embarassades desnodrides corren un major risc de patir avortaments espontanis, anèmia i fins i tot morir durant el part, mentre que els seus nadons poden néixer prematurament i, si sobreviuen, creixeran amb dificultats. Els infants desnodrits també corren un major risc d'emmalaltir greument o fins i tot morir si contreuen el còlera, que s'ha estès per tot el país des que va començar el brot al setembre de 2022.

“És més que probable que l'impacte econòmic del terratrèmol -i la pèrdua d'ingressos i un sistema sanitari prop de l'abisme- empenyi a cada vegada més nens i nenes a nivells devastadors de fam", explica Rasha Muhrez, directora de Resposta Humanitària de Save the Children a Síria.

El preu del pa es dispara i les cebes són ja un article de luxe

Segons una avaluació de danys del Banc Mundial publicada l'any passat, s'espera que l'economia siriana es contregui almenys un 5,5% el 2023 després del terratrèmol. L'impacte també va provocar un augment del cost d'aliments bàsics com el pa, que va pujar un 20% en algunes zones, mentre que les cebes s'han encarit tant que ara es consideren un article de luxe. El salari mig mensual a Síria només cobreix una quarta part de les necessitats alimentàries d'una família.

Yanal [nom fictici], de 44 anys, explica que, des que la terra va tremolar, no pot alimentar al seu fill de 10 mesos com hauria: "La nostra situació era bona. Treballava com a jornaler. Després del terratrèmol, estem asseguts sense fer res i el meu fill pateix desnutrició greu. Cada quatre dies necessita un nou recipient de llet, però no tinc mitjans econòmics per comprar-la. La situació és molt greu ", assegura.

Les dietes de mala qualitat entre els 6 i els 24 mesos posen en perill a nens i nenes com el fill de Yanal ja que durant aquest període tenen major necessitat d'una gamma variada d'aliments per créixer i desenvolupar-se de manera sana.

Un sistema de salut sense metges

Amb els terratrèmols destruint parcialment o totalment dotzenes de clíniques de salut arreu del país, Save the Children adverteix que serà encara més difícil lluitar contra l'augment de la fam. Dels 80.000 metges que hi havia a Síria abans que comencés la guerra, només en queden 20.000, i algunes zones del país, incloses les afectades pel terratrèmol, només tenen un metge per cada 10.000 habitants.

Tareq [nom fictici], metge de 28 anys que treballa en una clínica mòbil de Síria secundada per Save the Children, afirma que els terratrèmols han agreujat la crisi de fam: "La situació ja era catastròfica. El que va empitjorar la situació va ser el tremolor i la falta de serveis mèdics disponibles en aquesta zona, així com la dificultat dels pacients per arribar als hospitals i centres de salut", afirma.

Igual que va ocórrer després de la Covid-19, l'empitjorament de la situació econòmica després dels terratrèmols podria agreujar de nou els ja elevats nivells de treball infantil i matrimoni infantil, així com exposar als nens i nenes a un major risc d'explotació sexual, trànsit o reclutament per grups armats.

Una resposta internacional estancada

L'organització considera que la resposta de la comunitat internacional a la crisi a Síria durant els últims 12 anys s'ha estancat i que no existeix la capacitat de fer costat a les famílies perquè reconstrueixin els seus mitjans de subsistència i es protegeixin de futures crisis. El terratrèmol va evidenciar aquesta situació, però el major accés i atenció a algunes parts del país des dels sismes també ha ofert a la comunitat internacional l'oportunitat de començar a fer costat als nens i nenes sirians a llarg termini, donant-los una millor oportunitat de compensar el mal que ha dominat les seves curtes vides fins ara.

Així mateix, Save the Children demana accés sense restriccions a totes les zones afectades pel terratrèmol i que els donants garanteixin finançament a llarg termini perquè les agències d'ajuda puguin fer el canvi necessari del tractament a la prevenció, que no només serà fonamental per lluitar contra l'augment de la desnutrició, sinó que donarà a les famílies la seguretat a llarg termini que necessiten per reconstruir la seva resiliència.

Save the Children a Síria

Save the Children presta assistència a la infància a Síria des del 2012. L'ajuda combina intervencions d'emergència amb activitats de recuperació primerenca que donen suport al restabliment dels serveis bàsics i té com a objectiu arribar fins a l'últim nen o nena necessitat.
Els terratrèmols van matar unes 6.000 persones i en van ferir unes 12.000 a tot Síria. Dels 8,8 milions d'afectats al país pels sismes, 3,7 milions eren nens, nenes i dones embarassades. Com a part de la seva resposta a aquesta emergència, Save the Children reparteix ajuda a través dels seus socis, responent a les províncies d’Idlib i Alep, proporcionant racions d'aliments d'emergència, mantes, tendes de campanya i roba d'abric. Save the Children també s’assegura que els nens, nenes i les seves famílies puguin mantenir-se nets, sans i protegits de malalties, i proporciona també serveis de protecció, inclòs suport psicosocial.

L'organització ha ajudar durant els 100 primers dies des dels terratrèmols a un total de 366.182 persones: 129.842 a Turquia (73.865 nens i nenes) i 236.340 a Síria (109.494).
Save the Children té com a objectiu arribar a 1.600.000 persones, inclosos 675.000 nens i nenes, a través de la seva resposta a les víctimes del terratrèmol: 1,1 milions de persones, inclosos 550.000 nens i nenes a Síria, i 500.000 persones, inclosos 190.000 nens i nenes, a Turquia. 

Per a més informació

Mireia Recasens: 683651782