Almenys 127 nens i nenes han mort o han resultat ferits al nord-oest de Síria tot i l’alto el foc de març

26 de novembre de 2020. Almenys 43 nens i nenes han mort i 84 han resultat ferits al nord-oest de Síria des de l'inici de l'alto el foc de març d’aquest any, segons dades de Save the Children. L'organització assegura que octubre va ser el pitjor mes, amb diferència, amb una quarta part del nombre total de víctimes, 27 infants morts o ferits. Unes xifres que arriben alhora que la situació de seguretat es deteriora a Idlib, Alep i Hama, amb víctimes per bombardejos en tota aquesta regió.  

Durant el mes de març es va acordar un alto el foc entre les parts bel·ligerants, però les dades de Save the Children mostren que al nord-oest del país s'ha produït una violència freqüent que ha devastat la vida dels nens, les nenes i les seves famílies. Totes les cases, hospitals i escoles s'han vist afectats.

A tot el nord-oest, durant el mes de setembre i octubre es van produir uns 45 incidents de violència contra civils. A principis d'aquest mes, quatre infants van morir durant un intens bombardeig en diverses aldees d’Idlib. Des que va començar l'alto el foc, 273 civils –incloent nens, nenes i adults– han mort i 875 han resultat ferits en les tres províncies nord-occidentals d’Idlib, Hama i Alep, la qual cosa representa una mitjana de 143 baixes per mes.

Sami, de 10 anys, va perdre la seva mare i el seu germà durant un atac a Maarat Al Numan, al sud d’Idlib. “No tornaré menjar gelat mai més. Ja no m'agrada. És per culpa del gelat que la meva mare i el meu germà van morir. Els vaig demanar que em portessin a comprar un gelat. L'avió va xocar contra la botiga quan eren allà i van morir", explica.

"Si recupero el braç prometo que no li faré passar més mals moments a la meva mare", demana Majda, de 8 anys, que va quedar ferida durant un bombardeig a Ariha.

Fouad és pare de tres fills i així relata l'angoixa del conflicte: “El moment més dur del bombardeig arriba quan els teus fills et miren als ulls i amaguen el cap a la teva falda. Creuen que tu [com a pare] pots protegir-los però el problema és que no pots protegir-te ni a tu mateix", lamenta.

“Aquestes xifres i testimoniatges són un recordatori que els nens i les nenes són els qui més pateixen en aquesta guerra; fins i tot en temps sense una escalada militar important estan sent assassinats i mutilats”, assegura Sonia Khush, directora d'Emergències de Save the Children a Síria.

Save the Children és testimoni que els nens i les nenes del nord-oest de Síria viuen en perill constant i han de fugir de casa seva a causa del conflicte, mentre que alhora han de buscar protecció contra la mortal pandèmia del coronavirus. “A més, els infants se’n van a dormir amb gana perquè les seves famílies no poden trobar suficient menjar”, afegeix Khush.

Un recent informe de Save the Children mostra que durant els últims mesos, 700.000 nens i nenes més estan patint fam a Síria per la greu situació de l’economia, la violència i l'impacte de les restriccions de la Covid-19. Durant els últims sis mesos, el nombre total de nens i nenes amb inseguretat alimentària ha augmentat a més de 4,6 milions. Així mateix, dades de l'ONU mostren que el nombre de casos confirmats del virus s'ha multiplicat per 20 entre la segona setmana de setembre i mitjans d'octubre.

Els nens i les nenes en zones de conflicte són especialment vulnerables. Save the Children insta a totes les parts en conflicte a garantir la seva protecció i la de les seves famílies, així com a vetllar per les infraestructures vitals, com les escoles i els hospitals. L'organització també demana que totes les parts respectin el dret internacional humanitari i els drets humans.

Sobre Save the Children

Save the Children és l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països. 

Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.

Per a més informació:

Mireia Recasens - 683 651 782

mireia.recasens@savethechildren.org