“CASA’T CONTRA EL MATRIMONI INFANTIL”, PRIMERA CAMPANYA D’ÚRSULA CORBERÓ PER SAVE THE CHILDREN

  • L’actriu internacional s’uneix a l’ONG líder en la defensa de la infància per combatre una pràctica en ascens per primera vegada en 20 anys
Úrsula Corberó x Save the Children

Pedro Armestre/Save the Children

Material audiovisual per mitjans (fotos i vídeo): https://stces.me/46nqGjX (Copyright Pedro Armestre/Save the Children. Ús permès fins 31/05/2024 citant autoria)

21 de setembre de 2023 -  Després d'una constant tendència a la baixa, el matrimoni forçat de nenes viu el seu primer creixement en dues dècades: es preveu que, si no s'adopten mesures extraordinàries, el nombre de matrimonis infantils augmenti en 10 milions per a 2030, just el termini marcat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible per a la seva eliminació. Les causes són combinades, però molt clares: després de la pandèmia de la Covid-19 ha arribat la pitjor crisi alimentària mundial des dels anys 80, a la qual s'hi ha sumat l'emergència climàtica i els nous i continus conflictes.

Encara que aquest tipus de violència de gènere s'estén per tots els continents, és a l'Àfrica Occidental i Central on es concentren les taxes més altes. Per això, Úrsula Corberó ha viatjat amb Save the Children al Senegal, on l'ONG té en marxa un exitós projecte de prevenció del matrimoni infantil. Només a la regió de Kolda, més de 1.300 alumnes hi participen; incloent-hi pares, mares i professorat s'arriba a les 2.000 persones.

"Com a dona que es va independitzar aviat, sempre he buscat regir el meu propi destí. Vaig visitar aquest projecte pensant en transmetre això mateix a les nenes que vaig conèixer i, no obstant això, vaig tornar amb un munt de lliçons per part seva. Elles tenen clar el que volen per al seu futur, i per descomptat, no és casar-se quan encara són adolescents amb algú que sovint ni coneixen", afirma l'actriu.

"Fer costat a Save the Children perquè pugui posar en marxa iniciatives com aquesta és ajudar a aixecar el pes de les imposicions que pateixen les nenes de moltes cadenes. És contribuir a donar-los llibertat perquè puguin ser les protagonistes de les seves pròpies vides", afegeix.

Es calcula que el nombre de nenes que contreu matrimoni cada any ronda els 12 milions, dels quals 2 milions es casen abans de complir els 15 anys. Això suposa un matrimoni forçós cada 7 segons.
Casar-se d'hora porta una sèrie de conseqüències gairebé irreversibles: les nenes deixen d'estudiar i veuen limitat el seu futur. El guió de les seves vides canvia per sempre contra la seva voluntat. Moltes es queden embarassades sent encara adolescents, la qual cosa augmenta el risc de complicacions durant l'embaràs o el part i pot portar-les fins i tot a la mort. El matrimoni forçós les exposa, a més, a la violència i l'abús sexual.

LA CAMPANYA #CASATCONTRAELMATRIMONIINFANTIL

La campanya podrà veure's en televisió i canals digitals arreu de l’Estat fins al mes de novembre i compta amb versions en anglès per a la seva difusió en altres països, des dels Estats Units a Nova Zelanda. Els vídeos incorporen imatges de l'actriu des que era petita fins a la seva joventut, en un paral·lelisme entre la seva infància, en la qual va rebre el suport i la llibertat per poder escriure el guió de la seva vida a la seva manera, i la d'altres nenes que estan intentant superar totes les barreres que se'ls posen per aconseguir-ho.

Les peticions clau de la campanya són:

  • Que tots els països fixin l'edat legal per contreure matrimoni en els 18 anys.
  • Que l'ONU augmenti la inversió pública per protegir la infància.
  • Que s'adoptin mesures decidides per frenar l'abandonament escolar de les nenes.
  • Suport als moviments liderats per nenes que lluiten contra el matrimoni infantil.

L’EXPERIÈNCIA ÉS UN GRAU

Save the Children té una àmplia experiència en projectes per combatre el matrimoni forçós de nenes a tot el món. Ajudar al fet que les nenes creen en les seves pròpies capacitats és una de les claus: “En el club de noies aprenc a creure en mi mateixa, a no tenir vergonya de plantejar el que és bo per a mi, a parlar en públic. Amb aquesta confiança, puc dir-los als meus pares que no vull que em lliurin per a casar-me”, diu Fatumata Djalo, de 14 anys, que porta 3 anys participant en el projecte del Senegal.

“Des que es va posar en marxa aquest projecte no hi ha hagut ni un sol cas d'embaràs precoç ni de matrimoni forçat en la comunitat. Les nenes saben ara que tenen altres expectatives de futur i volen perseguir-les”, recorda Mariamma Sisse, mentora comunitària de la comuna de Bignarabé.

Per a les nenes, el col·legi és sovint un factor de protecció enfront del matrimoni forçós i els embarassos precoços. Per això, allargar la seva estada a l'escola, si és possible fins a l'educació secundària, garanteix una vida millor per a elles.

L’AMBAIXADORA DE SAVE THE CHILDREN ESTRENA LA SEVA COL·LABORACIÓ AMB AQUESTA CAMPANYA

L’actriu Úrsula Corberó es va convertir el juliol passat en la primera ambaixadora global de Save the Children procedent d’Espanya. Corberó donarà suport a la tasca de l’organització sobretot en qüestions relacionades amb la discriminació que pateixen les nenes i les dones pel fet de ser-ho. L’ONG denuncia aquestes condiciones especialment difícils en què viuen les nenes en un informe anual que es fa públic amb motiu del Dia Mundial de la Nena, l’11 d’octubre. Corberó donarà suport també a Save the Children en situacions d’emergència humanitària. 

SOBRE SAVE THE CHILDREN

Save the Children és l’organització independent líder en la defensa dels drets de la infància arreu del món. Treballa en més de 115 països salvant vides, proporcionant seguretat i protecció als nens i nenes i defensant els seus drets en el marc de la Convenció sobre els drets de l’Infant de les Nacions Unides.