CEUTA: Save the Children insisteix que gairebé tots els nens i nenes migrants entrevistats no volen tornar al Marroc i demana que es tinguin en compte les seves vulnerabilitats

  • Després de fer més de 600 entrevistes a la infància migrant arribada al maig, un 98,6% ha manifestat la seva voluntat de no tornar
  • 1 de cada 3 menors entrevistats ha patit violència física i abusos al seu país d’origen; un 23% són susceptibles de rebre protecció internacional 

Ceuta, 16 de novembre de 2021. Demà es compleixen sis mesos de la crisi migratòria a Ceuta, i després de dur a terme 617 entrevistes a la infància migrant que es troba dins el sistema de protecció, Save the Children insisteix que un 98,6% no vol tornar al Marroc. El 75% dels nens i nenes entrevistats provenen de pobles i ciutats fronteres com Castillejos, Rincón i Tetuán i molts relaten ser fills de portadors/es i treballadors transfronterers. 

“Els drets i el benestar de la infància migrant han de ser prioritaris i després de sis mesos urgeixen solucions duradores per aquests infants”, assenyala Catalina Perazzo, directora d’Incidència Social i Polítiques d’Infància de Save the Children. 

En base a les entrevistes realitzades i remeses a l’Àrea de menors de Ceuta, l’organització ha pogut concloure que: un de cada tres entrevistats (33,40%) ha patit violència física, abusos i maltractament a origen i que més d’un 23% seria susceptible de rebre protecció internacional per haver estat víctimes del tràfic de persones o explotació laboral, entre altres motius. 

Save the Children assenyala també que, arran de les repatriacions fetes per la Delegació del Govern el mes d’agost passat, s’ha generat una gran desconfiança entre els nens i nenes, cosa que ha provocat que alguns abandonin els centres d’acollida, on actualment hi continuen 425 infants. 

“És necessari que existeixin protocols homogenis a nivell estatal per a l’avaluació i determinació de l’interès superior abans d’adoptar qualsevol decisió sobre aquests nens i nenes. I també calen recursos especialitzats, tant a Ceuta com a la Península, per respondre a les seves necessitats”, conclou Perazzo. “Aquests mateixos recursos s’han d’assegurar en cas que es valori el seu retorn al Marroc”. 

Save the Children reitera la importància d’agilitzar els tràmits administratius, particularment arran de la recent aprovació i entrada en vigor de les modificacions al Reglament d’Estrangeria i el nou termini reduït per tramitar els permisos de residència de nens i nenes. Assenyala, també, que cal assegurar la derivació d’infants a recursos d’acollida en condicions adequades i que tots els centres han de disposar de professionals especialitzats. 

A més, segons l’entitat, és important que s’analitzin les necessitats identificades en la infància per proporcionar respostes que prevegin l’ampliació de canals segurs de migració dirigits a l’adolescència i joventut marroquina perquè puguin formar-se i desenvolupar la seva ocupabilitat. També són necessaris acords bilaterals per l’accés a drets de la infància que depèn de treballadors transfronterers o visats específics per a infants que fugen de situacions de persecució o violència..

Save the Children 

Save the Children és l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països. 

Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.

Per a més informació:

Mireia Recasens Lamuà
mireia.recasens@savethechildren.org 
683 651 782