Crisi climàtica: Els nens i nenes nascuts el 2020 patiran més onades de calor, inundacions, sequeres i incendis forestals que els seus avis

  • Un nou informe de Save the Children assenyala que els nens i nenes nascuts el 2020 s'enfrontaran de mitjana al doble d'incendis forestals i patiran 7 vegades més onades de calor durant les seves vides que els nascuts el 1960

Materials per a mitjans: https://bit.ly/3CHTsgh

Resum executiu (castellà): https://bit.ly/3AEIiZ7

Informe complet (anglès): https://bit.ly/2XOGj6s

27 de setembre de 2021. Els nens i nenes nascuts el 2020 s'enfrontaran de mitjana a set vegades més onades de calor abrasadora durant la seva vida que els seus avis, amb el nivell actual de compliment dels compromisos actuals de reducció d'emissions de l'Acord de París. Així ho confirma una nova recerca de Save the Children, realitzada en col·laboració amb un equip internacional d'investigadors del clima dirigit per la Vrije Universiteit Brussel (VUB), i publicada també a la prestigiosa revista Science.

A nivell mundial, els nounats també viuran de mitjana 2,6 vegades més sequeres, 2,8 vegades més inundacions fluvials, gairebé tres vegades més pèrdues de collites i el doble d'incendis forestals que els que van néixer fa 60 anys, si les emissions s'ajusten als compromisos inclosos en l'Acord de París. Alguns nens i nenes podrien fins i tot veure's afectats per diverses d'aquestes catàstrofes simultàniament o que se ocorrin ràpidament, la qual cosa agreujaria encara més els efectes.

"Les recents onades de calor als Estats Units i al Canadà, els incendis forestals a casa nostra o a Austràlia, les múltiples sequeres que estan provocant crisis alimentàries en llocs com l'Afganistan, Madagascar i Somàlia, demostren clarament que cap lloc és segur. A Europa, els infants nascuts l’any 2020 s'enfrontaran a més del doble de sequeres durant la seva vida que els seus avis. Sense una acció urgent, estarem deixant un futur devastador als nostres fills i filles", assenyala Andrés Conde, director general de Save the Children.

La infància que viu en països amb ingressos baixos i mitjans, així com en comunitats desfavorides, serà la més afectada, en tenir ja un risc molt més gran de patir malalties transmeses per l'aigua, la fam i la malnutrició, i les seves llars solen ser més vulnerables als majors riscos d'inundacions, ciclons i altres fenòmens meteorològics extrems.

“Els impactes climàtics amenacen en desfer dècades de progrés en la lluita contra la fam i suposen un risc més de caure en la pobresa per a milions d’infants, Segons el nostre informe, els nens i les nenes de l'Afganistan podrien patir fins a 18 vegades més onades de calor que els seus avis i els infants nascuts a Mali podrien enfrontar-se a fins a 10 vegades més pèrdues de collites”, insisteix Conde.

Les dades formen part del nou informe de l’organització “Nacer en un mundo en crisis climática: Por qué debemos actuar ahora para garantizar los derechos de la infancia”, que destaca l'exposició, al llarg de la seva vida, a una sèrie de fenòmens extrems relacionats amb el clima dels nens i nenes nascuts el 2020 en comparació amb els nascuts el 1960. L'informe també mostra l’impacte devastador de la crisi climàtica en la infància si no es prenen mesures urgents, amb històries de nens i nenes d'11 països explicant com el canvi climàtic està afectant les seves vides, així com recomanacions per combatre'l.

En base als compromisos de reducció d'emissions plantejats a l'Acord de París, la temperatura mundial augmentarà entre 2,6 i 3,1 graus per sobre dels nivells preindustrials, alguna cosa que per a Save the Children tindria un impacte inacceptable en la infància.

L'organització subratlla que encara hi ha temps per canviar aquest futur desolador. Si aconseguim mantenir l'augment de la temperatura en 1,5 graus, l'exposició addicional dels nounats a les onades de calor durant tota la seva vida es reduirà en un 45%, en un 39% en el cas de les sequeres, en un 38% en el de les inundacions fluvials, en un 28% en el de les pèrdues de collites, i en un 10% en el dels incendis forestals.

Les veus dels nens, nenes i adolescents 

"Quan casa nostra es va inundar, vam haver de sortir corrent turó a dalt. El menjar, l'estufa i la nostra roba continuen mullades. No podem quedar-nos en aquesta casa per la humitat del sòl. No podem cuinar arròs, així que em toca anar a [un punt de distribució] per menjar", explica Aslam de 8 anys que viu amb la seva mare en un campament rohingya de Bangladesh, afectat regularment per les inundacions durant els últims mesos.

Chatten tenia només 8 anys quan casa seva a Filipines va ser destruïda pel tifó Haiyan, un dels ciclons tropicals més potents mai registrats, que va devastar el país el 2013. Ara, amb 16 anys, s'ha convertit en activista climàtic i s'ha unit a Save the Children. "He vist els efectes del canvi climàtic amb els meus propis ulls. El tifó Haiyan va destruir milers de cases i va deixar sense llar a molts dels meus amics, familiars, companys de classe… Fins i tot abans del tifó ja estàvem patint molts desastres relacionats amb el clima a la meva regió, i cada any és pitjor. En els últims anys hem tingut sequeres, onades de calor extrema i corriments de terra provocats per les fortes pluges. Els mesos que se suposa són assolellats s'han convertit en plujosos i els mesos de pluja ara són assolellats. Pensar que els nens nascuts avui viuran encara més ciclons, onades de calor i altres desastres que els nostres avis em fa estar trist. Som els que menys hem contribuït a la crisi climàtica i, no obstant això, som els que més la patirem", assegura Chatten.

"Farem la nostra part, sensibilitzant als nostres companys i els adults perquè reconeguin el problema i prenguin consciència, perquè sols no podrem aconseguir-ho. Necessitem una feina conjunta i un suport real dels adults, encara més dels responsables de la presa de decisions, perquè estem en risc i si no actuem, no tindrem demà", assenyala Laura (16 anys), xilena, en un dels testimoniatges de l'informe.

Una obligació moral i legal

L'informe també revela que els efectes del canvi climàtic alteren l'accés dels nens i les nenes a l'atenció sanitària i a l'educació, especialment dels ja desfavorits, com les nenes, la infància refugiada, amb discapacitat i de comunitats indígenes. Al Pakistan, per exemple, després de les inundacions de 2010, agreujades pel canvi climàtic, el 24% de les nenes de sisè curs van abandonar l'escola, enfront del 6% dels nens.

"La crisi climàtica és una crisi de drets de la infància. Hem d'eliminar la nostra dependència dels combustibles fòssils, establir xarxes econòmiques de seguretat i fer costat a les persones més afectades. Podem canviar la situació, però hem d'escoltar la infància i passar a l'acció. Si aconseguim no superar el límit d’1,5 graus d'escalfament global, hi ha moltes més esperances d'un futur esperançador per als nens i nenes que encara no han nascut", conclou Conde.

Save the Children insisteix que l'acció sobre el canvi climàtic no és només una obligació moral, sinó també legal perquè els governs actuïn prioritzant l'interès de la infància i no deixant-la al marge de les decisions clau sobre aquest tema, malgrat ser el que més afecta a les seves vides, i així serà durant dècades. Els nens, nenes i adolescents han d'exercir un paper fonamental en les decisions sobre el canvi climàtic, especialment els que es veuen afectats per la desigualtat i la discriminació. Els governs no només han d'escoltar la infància, sinó també actuar sobre la base de les seves recomanacions.

Per limitar l'impacte del canvi climàtic en les vides de milions de nens, Save the Children demana: limitar l'escalfament global a 1,5 graus, incloent el progressiu abandonament dels combustibles fòssils; augmentar el finançament per al clima per ajudar la infància i les comunitats a adaptar-se a la crisi climàtica; posar les veus, les demandes i els drets de la infància al centre dels compromisos climàtics; i invertir en xarxes i sistemes de protecció social per als infants i les seves famílies amenaçades per la crisi climàtica.

Sobre Save the Children

Save the Children és l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països. 

Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.

Per a més informació:

Mireia Recasens - 683 651 782

mireia.recasens@savethechildren.org