Dia de la Nena: Save the Children denuncia que el matrimoni infantil mata cada dia més de 60 nenes

Uagadugú, 11 d’octubre de 2021. Segons una nova anàlisi feta per Save the Children amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Nena, cada any moren més de 22.000 nenes a causa dels embarassos i els parts derivats del matrimoni infantil.  

A Àfrica Occidental i Central, que compta amb la taxa més alta de matrimoni infantil al món, es produeixen gairebé la meitat (9.600) de totes les morts estimades relacionades amb el matrimoni infantil, 26 al dia. La taxa regional de mortalitat materna en adolescents és quatre vegades més gran que en qualsevol altra part del món.

Al sud de l’Àsia es produeixen 2.000 morts relacionades amb el matrimoni infantil a l'any (sis al dia), seguit da l’Àsia oriental i el Pacífic amb 650 morts (dues al dia), i l’Amèrica Llatina i el Carib amb 560 morts anuals (gairebé dues al dia).

Tot i  que en els últims 25 anys s'han evitat gairebé 80 milions de matrimonis infantils a tot el món, els avanços s'havien estancat fins i tot abans de la pandèmia de la Covid-19, que no ha fet més que agreujar les desigualtats que impulsen el matrimoni infantil. Amb el tancament de les escoles, els serveis de salut sota pressió o tancats i un major nombre de famílies empeses a la pobresa, les dones i les nenes s'enfronten a un major risc de violència durant els llargs confinaments. S'espera que altres 10 milions de nenes es casin d'aquí a 2030, deixant a més nenes en risc de morir.

"El matrimoni infantil és una de les pitjors i més mortals formes de violència sexual i de gènere contra les nenes. Cada any, milions d'elles es veuen obligades a contreure matrimoni amb homes sovint molt majors, la qual cosa els roba l'oportunitat de continuar aprenent, de ser nenes i en molts casos de sobreviure”, assenyala Inger Ashing, directora general de Save the Children Internacional.

La desigualtat de gènere és clau per entendre el matrimoni infantil. Segons una enquesta realitzada per l'organització, la creença que els nens i nenes nascuts de mares joves són més sans i més intel·ligents està molt estesa entre moltes comunitats. També és comú la percepció que les nenes més joves "refresquen" als homes més grans amb la seva "sang jove".

"El part és la principal causa de mort de les adolescents perquè els seus cossos no estan preparats per tenir fills. Els riscos per a la salut de les nenes que tenen fills no poden, ni han de ser ignorats. Els Governs han de donar prioritat a les nenes i garantir que estan protegides davant el matrimoni infantil i les morts prematures relacionades amb el part. Això només pot ocórrer si les nenes tenen veu en les decisions que els afecten", conclou Ashing.

Fins i tot als països en els quals el matrimoni infantil és il·legal, les excepcions són habituals i la pràctica continua estant molt estesa, fins i tot a Burkina Faso, que té una de les taxes de matrimoni infantil més altes del món.

"El meu marit tenia 54 anys i ja tenia quatre esposes. Jo volia continuar estudiant, així que vaig decidir escapar-me. Em van atrapar i em van portar de nou a viure amb ell, però ho vaig intentar de nou. Vaig caminar 40 km, vaig aconseguir pujar a un autobús i vaig acabar en un centre que fa costat a les nenes casades com jo. Ara estudio matemàtiques i em preparo per a ser infermera, al mateix temps que ensenyo a altres joves la importància de rebre una educació", explica Viviane, que ara té 23 anys. Va ser promesa amb el seu marit quan va néixer i es va veure obligada a casar-se amb ell quan només tenia 12 anys..

A l’informe global que publica avui Save the Children, Global Girlhood Report 2021: Els drets de les nenes en crisi, l’organització demana als Governs:

1. Amplificar la veu de les nenes donant suport al seu dret a una participació segura i significativa en totes les decisions públiques.

2. Abordar els riscos immediats i actuals de la violència de gènere, inclòs el matrimoni infantil, posant els drets de les nenes i la igualtat de gènere en el centre de les respostes humanitàries i de la COVID-19, de les polítiques de desenvolupament i dels esforços més amplis per a construir millor.

3. Garantir els drets de totes les nenes, incloses les afectades per diferents formes de desigualtat i discriminació (fins i tot per motius de gènere, raça, discapacitat, situació econòmica, etc.), mitjançant el desenvolupament de polítiques i programes inclusius. També és necessari millorar la recollida de dades de manera segura i ètica per a comprendre millor i respondre en temps real a l'impacte de COVID-19 en les crisis econòmiques, climàtiques i relacionades amb els conflictes existents.

4. Garantir la participació segura i sense restriccions del personal humanitari femení en tots els esforços de resposta humanitària, incloses les avaluacions de necessitats, i el disseny, la implementació i el seguiment i l'avaluació de tots els serveis humanitaris en tots els nivells.

5. Unir-se al moviment Generation Equality, treballant per a complir amb el Pla d'Acceleració Global per a la Igualtat de Gènere, que va establir l'objectiu d'evitar nou milions de matrimonis infantils en cinc anys. 

Sobre Save the Children

Save the Children és l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països. 

Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.
 

Per a més informació:

Mireia Recasens - 683 651 782

mireia.recasens@savethechildren.org