Dia de l’Infant: Save the Children alerta que 25 nens i nenes són assassinats o ferits cada dia en conflictes armats

  • Més de 93.000 infants han estat assassinats o mutilats en països en guerra durant els últims 10 anys, segons un nou informe de l’organització
  • Save the Children demana als Governs que ratifiquin la declaració liderada per Irlanda per frenar l’ús d’armes explosives en zones poblades

Materials per mitjans: https://bit.ly/33g4pqf

20 de novembre de 2020. Durant els últims 10 anys, 93.236 nens i nenes han estat assassinats o mutilats en el marc de conflictes armats, una mitjana de 25 infants cada dia, el que equival a una aula plena d’alumnes. Molts van ser víctimes d’atacs aeris, bombardejos, mines terrestres i altres armes explosives utilitzades en zones poblades, deixant un rastre de famílies destrossades i desenes de milers de nens i nenes assassinats o amb cicatrius de per vida. Només l’any passat, les armes explosives van causar la mort de més d’un terç de les víctimes infantils i les xifres més altes es van registrar a l’Afganistan, l’Iraq i Síria.

L’informe “Killed and Maimed: A Generation Of Violations Against Children In Conflict”, publicat amb motiu del Dia de l’Infant, documenta que, el 2019, 426 milions de nens i nenes viuen en zones afectades per conflictes armats, un lleuger increment respecte l’any anterior. També augmenta el nombre d’inafnts que viuen en zones de conflicte d’alta intensitat respecte 208, situant-se en 160 milions. 

Mohammad, de 15 anys, viu a la província afganesa de Mazar amb el seu avi. Va trobar un objecte explosiu davant la seva escola i se'l va emportar a casa. Quan va intentar obrir-lo, va explotar, ferint-lo a ell i al seu cosí. Després de diversos dies hospitalitzat, va acabar perdent la mà. “Quan vaig veure’m la mà amputada, em va envair la tristesa i vaig ser conscient de l'error que havia comès portant l'artefacte a casa. A l'hospital, vaig poder veure a altres persones amb cames amputades, que havien perdut els ulls... Quan vaig tornar a casa, estava mort de por. Tenia malsons i li deia al meu germà que dormís amb mi”, relata Mohammad.

L’informe també destaca que el 2019:

  • Els països més perillosos per als nens i nenes en conflicte van ser Síria, Somàlia, l'Afganistan, el Iemen, Nigèria, República Democràtica del Congo, Mali, República Centreafricana, l'Iraq, Sudan del Sud i Sudan.
  • Més de tres milions de nens i nenes vivien en zones on la violència porta gairebé 20 anys causant estralls.
  • El nombre d’infants reclutats per les forces armades va augmentar dels 639 el 2018 a 7.845 el 2019. Només a la República Democràtica del Congo, més de 3.100 nens van ser reclutats.
  • En gairebé 4.500 ocasions, es va negar l’accés a les organitzacions humanitàries per ajudar els nens i nenes que viuen en aquestes zones, sis vegades més que el 2018.

Aquest informe és el quart de la sèrie “Stop the war on Children” i repassa les sis violacions greus (assassinat i mutilació, reclutament de nens soldats, violència sexual, atacs contra escoles i hospitals, segrest i negació d'accés a l'ajuda humanitària) comeses contra la infància que viu en zones de conflicte. Durant l'última dècada es van verificar més de 200.000 violacions d'aquest tipus. Lamentablement, l’any 2019 va batre el rècord amb 26.233 violacions greus i és probable que el nombre real sigui encara més gran ja que algunes violacions, com els abusos sexuals, gairebé no es denuncien. 

“Darrere d'aquestes xifres tan dures, hi ha innombrables històries de nens i nenes víctimes de la guerra. Aquesta situació és conseqüència de les flagrants violacions del marc jurídic de protecció internacional i la inacció d'alguns governs. També hi ha països que continuen venent armes a les parts en conflicte, fins i tot tenint informació que s'estan utilitzant contra els infants. No podem continuar permetent-ho”, insisteix Inger Ashing, directora de Save the Children Internacional.

Aquest cap de setmana, els líders més rics i poderosos del món es reuneixen a l'Aràbia Saudita per a la cimera del G20 a Riad. “Mentrestant, molt prop, milions de nens i nenes al Iemen no saben quan podran accedir a un plat de menjar o si sobreviuran al pròxim atac aeri o bombardejos d'artilleria. És una oportunitat única perquè els líders mundials posin fi a la guerra contra la infància”, afegeix.

Fins i tot durant la pandèmia de la Covid-19, quan el focus hauria d'estar en la lluita contra el virus, les parts en conflicte continuen matant i mutilant nens i nenes Tot i que l'ONU va demanar un alto el foc global al juliol, amb el suport de 170 països, des de llavors 177 nens i nenes han estat assassinats i mutilats al Iemen, desenes d'ells han mort o han resultat greument ferits a l'Afganistan, la violència a la República Democràtica del Congo s'ha disparat i la infància a Myanmar continua sent una víctima freqüent.

A principis d’any, la coalició liderada per l'Aràbia Saudita i la Unió dels Emirats Àrabs va ser eliminada de la "llista de la vergonya" de l'ONU, que denuncia els autors de greus violacions contra la infància, tot i que els nens i nenes al Iemen continuen sent bombardejats gairebé a diari.

Per frenar els impactes desastrosos de les armes explosives en els nens i nenes, Save the Children fa una crida urgent als Estats perquè frenin l'ús de les armes més nocives per a la infància, limitin la seva venda quan estan en joc violacions greus de drets internacionals i condemnin als qui no respectin les lleis i normes internacionals. Save the Children també demana als Estats que donin suport a la declaració política liderada per Irlanda destinada a frenar l'ús d'armes explosives en àrees poblades.

A més, l'organització insta als Governs a garantir el finançament de la protecció infantil en el marc de les intervencions humanitàries, inclòs el suport a la salut mental dels nens, nenes i les seves famílies.

Sobre Save the Children

Save the Children és l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països. 

Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.

Per a més informació:

Mireia Recasens - 683 651 782

mireia.recasens@savethechildren.org