Els casals i campaments d’estiu, una eina per pal·liar la pobresa a Catalunya

  • Save the Children ofereix més de 500 places a nens i nenes de famílies vulnerables.
  • Aquests recursos prevenen que les famílies hagin de dur als infants als espais laborals o que la principal font d’oci siguin les noves tecnologies.
Els infants participants del casal parant taula per dinar. © Ferran Nadeu

Alguns infants participants del casal parant taula per dinar. © Ferran Nadeu

Testimonis i recursos per a mitjans: https://bit.ly/Casalsestiu2022

Barcelona, 1 de juliol de 2022. Save the Children inicia els seus casals urbans i campaments d'estiu per donar suport al voltant de 500 nens i nenes en risc de pobresa i exclusió social. Amb aquestes iniciatives estivals, l'organització continua impulsant bons hàbits alimentaris, el dret al lleure i el suport emocional entre la infància més vulnerable. Els campaments tindran lloc entre juny i juliol, i es desenvoluparan en centres educatius municipals cedits per l’Ajuntament de Barcelona i de Canovelles.

Aquest tipus d'activitats socioeducatives són una garantia perquè els nens i nenes amb menys recursos tinguin les mateixes oportunitats i per evitar que continuï augmentant la desigualtat també a l'estiu. 

“En els casals i campaments garantim un àpat equilibrat al dia, promovem el dret al lleure amb activitats d’oci i cultura dins de la mateixa ciutat d’intervenció i organitzem activitats socioeducatives i acompanyament socioemocional. Per a moltes famílies aquest suport extra és fonamental perquè els seus fills i filles no es quedin enrere, socialitzin i gaudeixin de l’oci a les vacances d’estiu.", explica Miriam Sanchez, coordinadora familiar i d’acció social al districte de Sant Martí – El Clot de Save the Children.

Aquest estiu, els nens i nenes d'entre 3 i 17 anys participaran en aquestes activitats a Barcelona, en concret en els districtes de Nou Barris, Sagrera-El Clot i Trinitat Vella, a més del municipi de Canovelles. També, aquest any, s’organitzen dos campaments amb estades d’una setmana a les muntanyes del Garraf. 

En tots els espais, l'organització assegurarà l’alimentació dels nens i de les nenes participants. En funció de l’horari del casal o del campament s’oferirà el servei de menjador, on es garanteix el consum d’almenys un àpat complet i saludable al dia, o el lliurament d'àpats per esmorzar o berenar, fomentant una dieta equilibrada. Aquest tipus de servei, suposa per als fills i filles de les famílies més empobrides l'única possibilitat de rebre una dieta adequada, també en període estival. Recordem que segons l’últim informe de l’organització, “El Cost de la Criança”, criar un infant a Catalunya té un cost de 819€ aproximadament, sent la conciliació i l’alimentació dos de les partides amb les despeses més altes.

“Les famílies amb les quals treballem es troben en situacions on, si no tinguessin el servei del casal d’estiu, es veurien amb la necessitat de portar el seu fill a l’espai laboral, o en altres casos, es quedarien en un espai tancat depenent de l’oci a través de les pantalles i sense sortir a gaudir dels recursos del barri.”, continua Miriam Sanchez.

Per la importància i l’impacte d'aquest tipus d’oci educatiu, Save the Children reclama al Govern, les diputacions, ajuntaments i entitats socials que ampliïn l'oferta educativa durant l'estiu, que incorporin contingut competencial i que prioritzin l'accés gratuït de famílies amb baix nivell socioeconòmic.
Isaac, 10 anys: "El que més m’agrada és la piscina. [Si no vingués al casal] potser només per no quedar-me a casa, aniria amb la meva mare a comprar, però és millor venir aquí perquè també em refresco i m’ho passo bé.”

Save the Children recorda que la pobresa afecta de manera negativa al benestar i desenvolupament de la infància i posa en entredit el compliment de drets fonamentals. 

La campanya d'estiu de Save the Children es realitza en col·laboració amb la Fundació "La Caixa" en el marc del programa de CaixaProinfancia, enfocat a atendre nens i nenes vulnerables de diverses parts d'Espanya. Així mateix, compta amb el suport de Fundació Probitas, Lidl i IKEA, empreses compromeses amb la lluita contra la pobresa infantil. 

Sobre Save the Children
Save the Children és l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països. 
Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.

Per a més informació:
Marina Bertran – 683 651 782
marina.bertran@savethechildren.org