Els nens i nenes palestins detinguts per l'exèrcit israelià denuncien condicions cada vegada més extremes

  • Israel és l'únic país del món que processa automàticament i sistemàticament infants i adolescents en tribunals militars
  • "El que sabem sobre el tracte que reben aquests nens i nenes és inacceptable, però el que no sabem podria ser encara pitjor”, assegura Save the Children

Ramallah, 29 de febrer de 2024 - Un nombre cada vegada més gran de palestins, inclosos nens, detinguts sense càrrecs en el sistema militar israelià des del 7 d'octubre, han denunciat que sofreixen violència i abusos mentre estan empresonats, segons afirma Save the Children.

Tres organitzacions que realitzen un seguiment de la detenció de menors d'edat en el Territori Palestí Ocupat han manifestat que han recollit testimoniatges de menors -visitats al seu torn per Save the Children- que mostren com els nivells de violència han augmentat des que s'introduïssin normes més estrictes a l'octubre i que bloquegen les visites de pares, mares o advocats. Alguns nens han denunciat fractures d'ossos i pallisses.

La Comissió Palestina per Assumptes de Detinguts i Exdetinguts, organització de presos creada el 1998, calcula que en uns cinc mesos han estat detinguts uns 460 infants i adolescents. Es tracta d'un augment respecte les estimacions anteriors, segons les quals entre 500 i 700 són detinguts per l'exèrcit israelià cada any.

Aquesta entitat ha declarat que a finals de gener hi havia uns 9.000 palestins reclosos en presons israelianes, enfront dels 5.250 que hi havia abans del 7 d'octubre, però no disposava de xifres actualitzades a causa de l'accés restringit als detinguts.

Així mateix, també va afirmar que les condicions dels infants reclosos en les presons s'han deteriorat significativament, i que nens que solien estar allotjats amb cinc detinguts ara comparteixen habitacions amb uns deu presos més, inclosos adults, fet que els posa en perill.

Altres testimoniatges d’infants recollits per les organitzacions Defense for Children International (DCI) i YMCA -compartits també a Save the Children- parlaven d'inanició, abusos i tracte inhumà, amb alguns nens alliberats amb ferides i la roba tacada de sang.

DCI, organització no governamental que promou i protegeix els drets humans dels nens palestins, va informar d'un incident en el qual les forces israelianes van obligar els nens a sostenir una bandera israeliana abans d'ordenar-los que tornessin a les seves cel·les encorbats, colpejant-los i insultant-los mentre caminaven.

En un altre incident, un especialista social i psicològic de la YMCA va explicar que un dels infants alliberats en un acord d'intercanvi al novembre es va quedar atemorit quan el van cridar de la seva cel·la per alliberar-ho, ja que que els guàrdies de la presó li van fer creure que anava a ser executat.

Recentment, experts de l'ONU van afirmar haver rebut denúncies creïbles d'execucions arbitràries de dones i nenes palestines a Gaza, i de tracte inhumà i degradant a nenes detingudes, com pallisses, negació de compreses per a la menstruació, aliments i medicines.

Segons l'ONU, les dones i nenes palestines detingudes també han estat sotmeses, pel que sembla, a múltiples formes d'agressió sexual, com ser despullades i registrades per homes de l'exèrcit israelià. Segons els informes, almenys dues dones palestines detingudes van ser violades, mentre que unes altres van ser amenaçades de violació i violència sexual.

Al desembre, van sorgir informes sobre nens palestins de tan sols 15 anys que van ser detinguts, despullats i traslladats d'una escola de Gaza a llocs desconeguts.

Els grups de drets humans han informat que la nova normativa aplicada el passat octubre imposava límits encara més estrictes a les visites familiars i humanitàries. En un principi es va prohibir als advocats visitar les presons i ara s'enfronten a restriccions que els impedeixen visitar als nens amb regularitat.

El Comitè Internacional de la Creu Roja ha declarat que s'han suspès les seves visites humanitàries a presos palestins.

Israel no dona a conèixer el nombre de detinguts en el seu sistema militar i és l'únic país del món que processa automàticament i sistemàticament a nens i nenes en tribunals militars.

Save the Children ha manifestat que la pràctica de detenir infants és des de fa temps un problema de drets humans. L'organització de defensa dels drets de la infància ha demanat reiteradament al govern d'Israel que posi fi a la detenció de menors d'edat palestins en virtut de la legislació militar i al seu processament en tribunals militars.

Durant els atacs del 7 d'octubre contra Israel, nens i nenes van ser segrestats i mantinguts com a ostatges a Gaza, la qual cosa els va causar greus trastorns emocionals i mentals. Al novembre es van produir tres intercanvis de presoners de presons israelianes, amb un total de 112 ostatges alliberats fins a la data, entre ells 78 dones, nens i nenes israelianes.

Des de la desesperació

"El que sabem sobre el tracte que reben aquests nens i enenes és inacceptable, però el que no sabem podria ser encara pitjor. El secretisme absolut del govern d'Israel ha deixat centenars de famílies de Gaza i Cisjordània ocupada completament a les fosques, sense saber on estan els seus fills i filles, si estan fora de perill i quines són les seves condicions o el tracte al qual estan sent sotmesos”, denúncia Jason Lee, director de Save the Children en el Territori Palestí Ocupat.

"No hi ha justificació per colpejar i despullar els nens, deshumanitzar-los i atemorir-los. Els maltractaments infligits als infants palestins detinguts per les forces armades ja eren una crisi de protecció de la infància abans del 7 d'octubre, i no han fet més que empitjorar. Amb l'atenció del món posada, comprensiblement, en els horrors incomparables als quals s'enfronten els nens a Gaza, no hem de deixar que passin desapercebuts els abusos a menors a Cisjordània. Ha de posar-se fi a aquest sistema abusiu de detenció militar i ha d'haver-hi un alto el foc definitiu ja", afegeix Lee.

Un informe de Save the Children de juliol de 2023 mostrava que, fins i tot abans del 7 d'octubre, els nens i nenes palestins detinguts per les forces israelianes s'enfrontaven a immensos abusos emocionals i físics: quatre de cada cinc -el 86%- rebien pallisses i el 69% eren despullats.

Davant aquesta situació, Save the Children demana un alt el foc a Gaza de manera immediata, així com el cessament del comerç d'armes amb les parts en conflicte. L'organització té activa una petició de signatures per a demanar a Espanya que impulsi a la Unió Europea aquestes mesures: https://stces.me/3urwakp

Save the Children presta serveis essencials i suport als nens i nenes palestins des de 1953. L'equip de Save the Children al Territori Palestí Ocupat ha estat treballant dia i nit, proporcionant subministraments vitals per ajudar les persones necessitades i buscant la manera de fer arribar l'ajuda a Gaza.

Més informació

La Comissió de Detinguts i Ex Detinguts és una organització de presos creada en 1998 com a part de l'Autoritat Palestina en virtut dels Acords d'Oslo, i anteriorment coneguda com a Ministeri d'Assumptes de Detinguts i Ex Detinguts. L'entitat és responsable del benestar dels presos palestins en presons israelianes i de les seves famílies. Un funcionari de la Comissió ha assegurat a Save the Children que s'han produït més de 7.000 casos de detencions des del 7 d'octubre, incloses entre 2.000 i 3.000 persones detingudes procedents de Gaza.

Save the Children i la campanya 'Què t'emportaries?'

Davant qualsevol crisi, Save the Children treballa abans, durant i després que es produeixi. Entre altres coses, l'organització ajuda les comunitats a preparar-se per a fer front a qualsevol catàstrofe, sigui natural o provocada per l'home. En situacions d'emergència proporciona mantes i aliments immediatament, kits d'higiene i transferències en efectiu, i també espais segurs per a la infància on els nens i nenes poden continuar amb la seva educació i cuidar la seva salut mental.

Amb la seva nova campanya '‘Què t'emportaries?’' Save the Children recapta fons per a canalitzar de manera ràpida i eficient fons flexibles per a respostes humanitàries i iniciatives d'acció anticipatòria, i així disminuir l'impacte de les crisis humanitàries. Atès que les crisis i els desastres globals es tornen cada vegada més volàtils i complexos, el finançament flexible permet a l'organització respondre a les necessitats més crítiques dels nens i les nenes, activar ràpidament a les organitzacions sòcies i a les comunitats locals, i posar en marxa intervencions que salven vides a tot el món.