Enquesta de Save the Children: Gairebé la meitat de les llars vulnerables amb nens i nenes a Catalunya té problemes per fer front a les despeses d’alimentació com a conseqüència de la pandèmia

  • El 43% de les famílies més pobres amb menors d’edat a càrrec ha perdut la feina i el 72% ha vist caure el seu nivell d’ingressos
  • L’organització presenta la campanya #FamíliesSenseNadal, on destaca que set de cada deu famílies vulnerables tindran dificultats per comprar regals per als seus fills aquestes festes i un 63% no podrà celebrar ni un àpat especial.

Enquesta “L’impacte de la pandèmia en els nens i nenes més vulnerables a Catalunya”: https://bit.ly/2WBcamB

Testimonis per mitjans: http://bit.ly/38h7Q1c

Barcelona, 21 de desembre de 2020. Save the Children alerta de nou sobre el greu impacte social i econòmic de la pandèmia entre la infància més vulnerable. El 44% de les llars vulnerables amb fills i filles a càrrec a casa nostra té problemes per fer front a les despeses d’alimentació a nivell familiar com a conseqüència de la pandèmia, segons dades de l’enquesta “L’impacte de la pandèmia en els nens i nenes més vulnerables a Catalunya”. A més, un 14% d’aquestes llars ha patit talls de subministraments bàsics. L’organització ha presentat els resultats d’aquesta enquesta en el marc de la campanya #FamíliesSenseNadal, per fer visible les dificultats a les quals s’enfronten les famílies més vulnerables de cara a aquest període festiu.

L’enquesta, elaborada per la consultora GAD3, també revela que la pandèmia està afectant greument les famílies més pobres – ingressos inferiors a 900 euros – amb menors a càrrec: el 72% d’aquestes llars ha vist caure el seu nivell d’ingressos, 30 punts més que les llars més benestants, i un 43% ha perdut la feina, enfront el 7% de les altres famílies. “Després de 12 anys treballant com a cambrera de pis, he perdut la feina per la pandèmia i no he pogut seguir pagant el lloguer. Ara comparteixo pis amb una amiga”, explica Maricela de 39 anys, que viu a Barcelona amb la seva filla de 6 anys. 

“Aquesta enquesta ens torna a mostrar que la infància és la que més pateix els impactes de la pandèmia. Són especialment preocupants els talls de subministraments bàsics en les llars d’aquests infants i la quantitat de famílies que no poden fer front a les despeses d’alimentació”, assenyala Emilie Rivas, responsable de polítiques d’infància de Save the Children a Catalunya. 

A més, l’enquesta mostra que aquestes festes nadalenques seran molt diferents per a molts nens i nenes. Enguany, set de cada deu famílies en situació de pobresa tindran dificultats per comprar regals per als seus fills i filles, en comparació amb el 12% de famílies més benestants. Un 63% de les famílies vulnerables no podrà fer front a les despeses dels àpats de Nadal i sis de cada deu tampoc podrà comprar roba d’abric per l’hivern. “Això ens preocupa especialment per la salut emocional de les famílies que, una vegada més, veuen amb impotència la situació de desigualtat en la qual viuen”, afegeix Rivas. De fet, segons l’enquesta, la principal emoció que mostren les famílies vulnerables amb fills a càrrec és preocupació: nou de cada deu així ho afirmen. Una situació que també els provoca estrès (84%) i tristesa (66%). 

“Els resultats de l’enquesta deixen clar que els esforços de la recuperació econòmica i social han de centrar-se en les persones més vulnerables, entre les quals s’hi troben les famílies amb nens i nenes. Sabem que l'impacte econòmic del coronavirus serà durador i si no s'ajuda a les famílies més vulnerables l'impacte per als nens i les nenes podria durar tota la vida”, assegura Rivas.

Per lluitar contra la pobresa infantil a Catalunya, Save the Children demana reutilitzar el pressupost del 2020 de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) per dissenyar una nova prestació que consistiria en un ingrés mensual destinat a aquelles famílies amb menors a càrrec que tinguin uns ingressos anuals per unitat de consum per sota el llindar de pobresa severa català (7.320 €). L’import d’aquesta prestació seria de 200 € mensuals per a les a les famílies amb un infant a càrrec, que s’incrementaria en 100 € per cada nen o nena addicional.

En aquest sentit, tenint en compte que l’habitatge és una de les principals despeses que ofega les famílies més vulnerables, cal crear un complement per motiu d’habitatge per a les famílies amb fills a càrrec beneficiàries de la RGC. 

Per últim, l’organització demana convertir els programes d’ajuts excepcionals a les famílies vulnerables en ingressos mensuals a través de targetes moneders durant tota la durada de la crisi, per evitar que empitjorin les seves circumstàncies, la saturació dels serveis socials i afavorir l’apoderament de les famílies.

Sobre Save the Children

Save the Children és l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països. 

Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.

Per a més informació:

Mireia Recasens - 683 651 782

mireia.recasens@savethechildren.org