Enquesta sobre violència en línia a adolescents: un 48,6% ha presenciat en el seu entorn parelles d'adolescents que intenten controlar-se utilitzant Internet

  • Segons una recerca de Save the Children sobre les diferents formes de violència en línia que existeixen, el més habitual és l'exclusió d'un xat o grup en línia, adolescents que intenten controlar la seva parella per internet i la recepció de missatges no desitjats
  • L'organització presenta #SenseConnexió #SinConexión, una campanya que té com a objectiu reivindicar que els drets dels nens, nenes i adolescents, de la mateixa manera que ocorre en el món físic, s'han de garantir també quan accedeixen a Internet i a les noves tecnologies.

Testimoni de violència online: https://prensasavethechildren.smugmug.com/Nacional/Violencia/Campa%C3%B1a-SinConexi%C3%B3n/Testimonio-de-violencia-online
Totals per televisió: https://prensasavethechildren.smugmug.com/Nacional/Violencia/Campa%C3%B1a-SinConexi%C3%B3n/Declaraciones-Andr%C3%A9s-Conde
Investigació: https://www.savethechildren.es/ca/si-passa-no-passis/eines

16 de maig de 2024. Amb motiu del Dia d'Internet, que se celebra demà, Save the Children ha presentat avui #SenseConnexió #SinConexión, una campanya que té com a objectiu reivindicar que els drets dels nens, nenes i adolescents, de la mateixa manera que ocorre en el món físic, s'han de garantir també quan accedeixen a Internet i a les noves tecnologies. Tot això, a més, convertint Internet en un entorn segur per a la infància.

L'organització recorda que els infants comencen cada vegada abans a relacionar-se amb la xarxa, el seu primer contacte avui dia és als 7 anys d'edat; i és utilitzada pel 95,1% dels nens i nenes d'entre 10 i 15 anys, segons mostra el seu informe Violència Viral (2019).

“Les possibilitats que ofereix l'entorn digital són moltes a l'hora de poder garantir que els drets dels nens i nenes es compleixen, com per exemple el dret a l’educació, el d'expressar la seva opinió i ser escoltats, el dret a rebre informació de qualitat o el dret al joc", ha assegurat Andrés Conde, director de Save the Children.
La presentació de la campanya ha comptat també amb la participació de la ministra de Joventut i Infància, Sira Rego. 

‘Si passa, no passis’

Save the Children ha presentat també ‘Si passa, no passis’, una caixa d'eines amb diferents materials destinada principalment al professorat que té com a objectiu promoure que adolescents entre 14 i 17 anys que hagin estat testimonis d'un fet de violència en línia la puguin detenir i evitar que es perpetuï.

“Des de Save the Children som conscients que navegar per Internet també implica riscos per a nens, nenes i adolescents. Per això, hem creat aquesta caixa d'eines perquè professors i professores puguin treballar des de les aules totes les formes de violència en línia, com pot ser el sexting sense consentiment, l’online grooming o el ciberassetjament. És fonamental dotar a infants i adolescents de les eines adequades perquè es creïn entorns segurs també en l'àmbit digital”, assegura Conde.

Per l'elaboració d'aquests materials, s'ha realitzat una recerca en la qual s'ha entrevistat 300 adolescents d'entre 14 i 17 anys arreu de l’Estat per conèixer la seva percepció sobre la violència en línia en el seu entorn i, a més, s'han realitzat tallers amb adolescents i persones expertes, amb la idea de generar eines a partir de metodologies innovadores i basades en evidència. Així, de les diferents formes de violència en línia que existeixen, el més habitual és l'exclusió d'un xat o grup en línia (51%), persones que intenten controlar a la seva parella per Internet (49%) i la recepció de missatges maliciosos per Internet (48%), segons les persones adolescents enquestades.

Gairebé la meitat (48,6%) ha presenciat parelles d'adolescents intentant controlar-se utilitzant internet, i un 36,4% dels i les adolescents enquestades assegura que han estat testimonis de com gravaven un company o companya sense el seu consentiment.

Un 49% de persones enquestades creu que, si un jove envia als seus amics una foto comprometedora de la seva exparella, les seves amistats no farien res, la qual cosa confirma la hipòtesi que els adolescents no solen assumir la responsabilitat com a espectadors.

Davant un cas de ciberassetjament, 4 de cada 10 adolescents justificarien que les persones que ho presencien no fessin res per temor a patir el mateix destí que la víctima, i el 30% ho farien si els testimonis no fessin res al·legant no saber què fer o per no ficar-se en vides alienes.

A més, 8 de cada 10 adolescents enquestats assenyala que els agradaria rebre més formació sobre la violència en línia, dels quals el 60% afirma que l'ideal seria que aquests continguts els els proporcionessin els seus professors o professores.

Aquest és, per tant, un dels motius pels quals l'organització ha impulsat ‘Si passa, no passis’, amb jocs de rol i dramatització perquè s'identifiquin a l'aula els diferents tipus de violència en línia que existeixen i un full de ruta per saber com actuar enfront d'aquesta.

#SenseConnexió SinConexión

Save the Children llança aquesta campanya per conscienciar la societat en general que nens, nenes i adolescents també es desenvolupen a Internet, per la qual cosa aquest ha de ser un lloc segur per a ells, garantint que es compleixen els seus drets.

Per això, l'organització demana desplegar totes les mesures que recull la Llei orgànica de Protecció a la Infància i Adolescència enfront de la Violència (LOPIVI) per proporcionar entorns segurs a la infància en l'entorn digital alhora que es garanteix el compliment de tots els seus drets.

Així, Save the Children aposta per educar infants i adolescents en un ús responsable i segur d'Internet i les noves tecnologies. És imprescindible dotar-los d'eines perquè estiguin tan segurs com sigui possible en l'entorn digital des de les famílies i l'escola, als qui els poders públics han d'atorgar les eines i formacions necessàries.

Una altra mesura que Save the Children considera prioritària és la d'implementar mecanismes efectius per prevenir la violència i l'accés al contingut perjudicial a Internet. L'entorn digital ha de ser un entorn segur per a la infància i l'adolescència, per la qual cosa és necessària la col·laboració entre l'Administració i les plataformes d'Internet per l'aplicació efectiva de l'edat mínima d'accés als serveis i continguts digitals i del consentiment per compartir dades de caràcter personal, a través de mecanismes que siguin respectuosos amb els drets de la infància, protegeixin les seves dades, i no els exclogui de serveis als quals tinguin dret a accedir.

Finalment, és imprescindible per l'organització implantar educació afectiva i sexual en igualtat de gènere i diversitat, reglada, des d'edats primerenques i adaptada a cada etapa educativa, perquè nens i nenes aprenguin des d'edats primerenques a tenir relacions més sanes i més igualitàries, també en un entorn digital.

“De la mateixa manera que no prohibim a la infància sortir de casa perquè hi ha perills, no podem amb aquesta excusa prohibir-los l'accés a Internet. Igual que els donem pautes per estar segurs en la vida offline, hem de donar-los eines per estar protegits en línia, i com en qualsevol altre àmbit de la vida, establir conjuntament normes i límits La prohibició no és la solució, perquè estaríem privant-los dels seus drets. Quina persona adulta podria viure avui sense Internet? La infància també utilitza les noves tecnologies, formen part del seu procés de socialització, i no podem privar-los d'elles, hem d'acompanyar-los i posar en marxa tots els mecanismes possibles per a establir espais segurs en Internet”, conclou Conde.

Nota a l'edició

Per crear la caixa d'eines ‘Si passa, no passis’ s'ha realitzat una recerca que conté tant dades quantitatives, amb 300 enquestes a adolescents d'entre 14 i 17 anys; com a qualitatius, amb entrevistes a adolescents i tallers amb expertes i experts en la matèria.

Si bé l'objectiu de la mateixa no és llançar conclusions definitives, sí que mostra les tendències entorn de la percepció que tenen els nois i noies adolescents enfront de la violència en línia.

Sobre Save the Children

Save the Children és l’organització independent líder en la defensa dels drets de la infància arreu del món. Treballa a més de 115 països salvant vides, protegint els nens i les nenes i defensant els seus drets en el marc de la Convenció sobre els Drets de l’Infant de les Nacions Unides.

L’organització treballa a Catalunya des de fa més de trenta anys amb programes d’atenció centrats en la infància en risc de pobresa o exclusió social. Aquests programes proporcionen una atenció integral als nens, nenes i les seves famílies perquè la situació econòmica en la qual viuen no els impedeixi gaudir plenament dels seus drets i puguin assolir el màxim de les seves capacitats.

Per a més informació 

Mireia Recasens: 683 651 782 / mireia.recasens@savethechildren.org