Gaza: Nens i nenes estan morint per falta d'aliments

  • "El que estem presenciant a Gaza és una matança massiva de nens i nenes a càmera lenta", assegura Save the Children

Nova York, 27 de febrer de 2024 - El temps s'esgota per als nens i nenes de la Franja de Gaza a mesura que arriben notícies que estan començant a morir a causa de la desnutrició, al mateix temps que Israel continua imposant restriccions que impedeixen el lliurament segur d'ajuda, declara Save the Children.

Amb el col·lapse de les comunicacions, així com de l'ajuda -especialment en les zones del nord de la Franja de Gaza, on la població civil corre major risc d'inanició-, les històries denunciades són probablement la punta de l'iceberg.

De cara a que el Consell de Seguretat de l'ONU convoqui avui una sessió sobre la inseguretat alimentària a Gaza, Save the Children ha reiterat la seva crida a un alto el foc immediat i definitiu, així com que es faciliti en major mesura l'accés segur i sense restriccions de l'ajuda. L'organització assegura que les vides d'1,1 milions de nens i nenes pengen d'un fil i recorda que ja han mort més de 12.500 en els gairebé cinc mesos de guerra, segons dades del Ministeri de Sanitat de Gaza.

Des que fa gairebé cinc setmanes la Cort Internacional de Justícia ordenés a Israel "prendre mesures immediates i efectives per permetre la prestació dels serveis bàsics i l'ajuda humanitària que es necessiten urgentment", com a part de les seves mesures provisionals per protegir la població gazatí del risc de genocidi, el nombre de camions d'ajuda que entren a la Franja s'ha reduït en més d'un terç, segons dades de l'ONU.

Els freqüents tancaments de fronteres, els constants atacs aeris israelians, els continus combats, la inseguretat i els manifestants que impedeixen als camions d'ajuda entrar a Gaza a través del pas fronterer de Kerem Shalom estan obstaculitzant els esforços d'ajuda, inclòs el lliurament d'aliments. En alguns casos, els camions amb subministraments alimentaris esperen a la frontera tant de temps que les verdures estan podrides una vegada que arriben a Gaza.
Només en l'última setmana han mort almenys dos cooperants, la qual cosa eleva a més de 172 el nombre total de treballadors humanitaris morts sota els bombardejos israelians, segons dades de l'ONU.

Mentrestant, les necessitats es disparen: un de cada sis nens i nenes del nord de Gaza pateix desnutrició aguda, i l'ONU informa que algunes reserves d'aliments podrien esgotar-se en els pròxims dos dies.

En l'última setmana han aparegut notícies de famílies que van sobreviure als bombardejos israelians en el nord de Gaza i que, com que no van trobar res a menjar, van fugir a Rafah, en el sud de la Franja. Això es produeix mentre les autoritats israelianes declaren que és imminent una incursió militar ampliada en Rafah, on es refugien més d'1,3 milions de palestins i palestines.

Save the Children recorda que tota denegació d'ajuda humanitària constitueix una greu violació contra els nens i nenes, segons la Resolució del Consell de Seguretat de l'ONU sobre els nens en els conflictes armats de 1999. També equival a un càstig col·lectiu i és il·legal segons el dret internacional humanitari. Qualsevol ús de la inanició com a mètode de guerra està estrictament prohibit i codificat com a crim de guerra en el dret internacional.

Jason Lee, director de Save the Children en el Territori Palestí Ocupat alerta sobre la gravetat de la situació: "El que estem presenciant a Gaza és una matança massiva de nens i nenes a càmera lenta perquè no queda menja i no els arriba res. Estan morint perquè el món no els ha protegit, i ara les famílies fugen cap al pròxim objectiu militar d'Israel per evitar morir de fam, atrapades en un parany mortal.”

En la seva ordre de mesures provisionals, la Cort Internacional de Justícia va dictaminar que algunes de les accions d'Israel constitueixen una "al·legació plausible d'actes genocides". La comunitat internacional continua estant obligada pel dret internacional humanitari i per aquesta sentència a garantir la protecció de la població palestina.

"Sempre que aprenem lliçons del passat, resolem no tornar a permetre que es cometin 'crims atroços'. La prova la tenim ara davant nostre. Els nens i nenes moren de fam mentre es nega l'accés als camions d'aliments i els continus combats impedeixen el lliurament de la poca ajuda que arriba a Gaza. No estem superant aquesta prova. Tret que la comunitat internacional prengui mesures per complir amb les seves responsabilitats en virtut de les Convencions de Ginebra i impedir els crims més greus de transcendència internacional -inclòs l'ús de la inanició com a mètode de guerra-, la història ens jutjarà i hauria de jutjar-nos a tots", conclou Lee.

Urgeix un alto el foc

Save the Children demana un alto el foc immediat i definitiu per salvar i protegir les vides dels nens i nenes de Gaza, i que les parts en conflicte s'adhereixin al Dret Internacional Humanitari, acatin la sentència de la Cort Internacional de Justícia i s'abstinguin de dur a terme accions que soscavin les mesures provisionals indicades per ella.

L'organització també demana un accés segur i sense restriccions a l'ajuda humanitària per augmentar massivament els subministraments d'ajuda humanitària i el personal necessari per a distribuir-la, especialment en el nord de Gaza. Un accés sense traves significa que puguin arribar de manera segura als nens i nenes i les famílies de tota Gaza béns suficients, inclosos productes comercials, ajuda, personal humanitari i combustible, així com l'obertura de tots els punts d'accés.

Així mateix, Save the Children també fa una crida a tots els governs donants i a la resta de la comunitat internacional perquè reprenguin i augmentin el finançament de l'Organisme d'Obres Públiques i Socors de les Nacions Unides (OOPS) al més aviat possible.

Save the Children presta serveis essencials i suport als nens i nenes palestins afectats pel conflicte des de 1953. L'equip de Save the Children al Territori Palestí Ocupat ha estat treballant dia i nit, proporcionant subministraments vitals per a fer costat a les persones necessitades, i treballant per a trobar la manera de fer arribar l'ajuda a Gaza.