Iemen - 6 anys de guerra: Save the Children alerta que un 25% de les víctimes civils són nens i nenes

  • L’organització demana al govern espanyol que suspengui qualsevol venda de material bèl·lic a les parts en conflicte al Iemen, especialment a l’Aràbia Saudita, seguint l’exemple dels seus socis europeus, entre ells Alemanya o Itàlia.
  • S’aproxima la pitjor crisi alimentària en dècades: milions d’infants iemenites corren el risc de morir de fam o contraure malalties. 

Materials per mitjans: http://bit.ly/3vKQjcJ, https://bit.ly/3r0xe2Qhttp://bit.ly/3lEfl94

Saná, 23 de març de 2021. Segons una nova anàlisi de Save the Children, en els últims tres anys gairebé una de cada quatre (22,85%) víctimes civils al Iemen ha estat un nen o nena. Entre 2018 i 2020, va haver-hi 2.341 víctimes infantils confirmades, encara que és probable que la xifra real sigui molt més gran. El conflicte és cada vegada més letal per a la infància i les seves famílies: el 2018, una de cada cinc víctimes civils era un nen o nena, però els anys 2019 i 2020 aquesta xifra es va disparar fins a una de cada quatre. El conflicte també ha provocat greus amenaces per a la seguretat i el benestar de la infància. Només l'any passat, Save the Children va identificar i va atendre 316 nens i nenes supervivents d'almenys una de les sis violacions greus contra la infància en conflicte.

Malgrat els intents de la comunitat internacional perquè les parts en conflicte s'asseguin en la taula de negociacions i s'apliqui un alto el foc, els combats continuen amb conseqüències devastadores per a la infància. Els nens i nenes s'enfronten a freqüents bombardejos en llocs on haurien de sentir-se segurs com són les escoles, els hospitals o els mercats. No s'està respectant el dret internacional humanitari i totes les parts estan cometent violacions greus contra la infància. El govern espanyol ha d'assumir la seva responsabilitat amb la infància iemenita i suspendre qualsevol venda de material bèl·lic a les parts en conflicte, especialment a l'Aràbia Saudita, seguint l'exemple dels seus socis europeus, com Alemanya o Itàlia.

El Iemen compleix sis anys de guerra i la seva població pateix la major crisi humanitària del món: dos de cada tres persones necessiten ajuda per sobreviure i milers de nens i nenes moren per causes totalment evitables. S’aproxima una nova crisi alimentària agreujada per les retallades d'ajuda anunciades recentment, les restriccions en l'accés a l'ajuda humanitària, el col·lapse econòmic, els atacs a infraestructures civils com escoles i hospitals, així com els combats actius en zones densament poblades.

Save the Children adverteix que, malgrat l'ajuda immediata que necessiten els nens i nenes iemenites, els nivells globals de finançament se situen en menys de la meitat del que és necessari. Per a 2021, l'organització ha vist reduïda en un 40% respecte a l'any passat el finançament destinat a la infància afectada per aquest conflicte.

Aquest dèficit de finançament afectarà infant com l’Omar, de vuit anys, que estava jugant a la ciutat de Taiz fa unes setmanes quan un projectil d'artilleria va explotar prop d'ell, ferint-lo greument i matant al seu germà gran Mahmoud. "Anava de camí a casa amb un amic i volia passar a buscar al meu germà quan vam sentir el projectil. Em vaig quedar paralitzat per un moment. Buscava al meu germà, però vaig veure a un home gran al terra. Llavors algú que anava en moto em va recollir i em va portar a l'hospital. Vull joguines per poder jugar, no vull patir aquests bombardejos", explica l’Omar. Save the Children està cobrint les seves despeses mèdiques perquè pugui tirar endavant.

"Vull que el món alleugeri el patiment dels nens i nenes de Taiz. Em pregunto per què un projectil ha de matar un nen que només està jugant. Aquest és el crim més gran; destrueix la vida de les mares i els nens. L’Omar em diu que espera que hi hagi una altra explosió per poder tornar a jugar amb el seu germà [al cel]…", relata Fathiya, la mare de l’Omar.

"Els nens i nenes iemenites porten sis anys vivint un malson horrible i interminable. Continuen sent assassinats i ferits gairebé a diari. Es fiquen al llit amb gana, veuen com uns altres moren de fam al seu voltant i no van a escola. Per acabar amb aquesta catàstrofe humanitària, totes les parts en conflicte han d'aplicar un alto el foc el més aviat possible que permeti donar una solució política a aquesta guerra i treballar per una pau sostenible", assenyala Xavier Joubert, director de Save the Children al Iemen.

El sistema sanitari es troba en un punt de ruptura, amb més de la meitat dels centres de salut tancats o només funcionant parcialment. Molts hospitals han estat danyats pels atacs aeris o els combats terrestres, i hi ha una escassetat crítica generalitzada de medicaments essencials i personal qualificat. Si no s'actua amb urgència, la situació humanitària, que ja és la pitjor del món, es deteriorarà encara més amb un risc molt real de fam, víctimes civils massives i un col·lapse total dels serveis bàsics. Segons les previsions de l'ONU, ens enfrontem a la pitjor crisi alimentària en dècades que podria matar centenars de milers de nens i nenes.

Sobre Save the Children

Save the Children és l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països. 
Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.

Per a més informació:

Mireia Recasens - 683 651 782

mireia.recasens@savethechildren.org