LA GUERRA D’UCRAÏNA AGREUJA LA FAM A L’AFGANISTAN

Les famílies afganeses sobreviuen a pa i aigua durant el mes sagrat de l'Islam, mentre empitjora la crisi econòmica: “No li desitjaria mai aquest Ramadà a ningú”.

 

Kabul, 26 d'abril del 2022. L'augment del cost dels aliments a l'Afganistan ha provocat que molts nens i nenes només sobrevisquin a base de pa i aigua aquest Ramadà. La guerra a Ucraïna podria provocar que augmentés encara més el preu dels aliments en aquest país i el Programa Mundial d'Aliments afirma que podria ser un dels més afectats per la dependència del blat.

Afganistan s’enfronta a la seva pitjor crisi alimentària des que es tenen registres. S'espera que la meitat de la població -23 milions de persones, entre elles 14 milions de nens i nenes- passi gana aquest any, fet que suposa un augment alarmant. “Els nens i nenes són els més vulnerables durant una crisi de fam. Sense una alimentació suficient i adequada poden patir desnutrició, cosa que desencadena en malalties, infeccions, retard en el creixement i la mort”, explica Chris Nyamandi, director de Save the Children Afganistan.

Des de la presa del poder dels talibans a l'agost del 2021, la situació és molt preocupant. Per exemple, un quilo de blat costa gairebé un 45% més en comparació amb el juny del 2021, d'acord amb les dades del Programa Mundial d'Aliments. El Banc Mundial afirma que és probable que els ingressos hagin caigut al voltant d'un terç els darrers mesos de l'any passat. Els mitjans de comunicació locals han informat aquesta setmana que un home es va calar foc a la plaça Dehmazang de Kabul per la situació econòmica.

"És increïblement difícil entendre com el món es pot quedar de braços plegats mentre es pateix una de les pitjors crisis de fam. Els nostres centres s'omplen cada dia de nens i nenes que no són més que pell i ossos, i el nostre personal mèdic passa nits en vela tractant d'esbrinar com poden ajudar-los. Hi ha solucions i el món ha d'actuar ara”, detalla Nyamandi. "Fins i tot abans del Ramadà, moltes famílies tenien dificultats per oferir tres àpats al dia als seus fills i filles i s'han vist obligades a saltar-se àpats, reduir la mida de les racions o eliminar de la seva dieta aliments nutritius com la fruita i la verdura".

EL RAMADÀ MÉS DIFÍCIL

El mes sagrat de l'Islam, el Ramadà, es considera un temps de celebració, compassió i unitat, però amb l'economia del país a la vora del col·lapse un nombre cada vegada més gran de famílies afganeses no tenen feina, es troben en la misèria i recorren a mesures desesperades per alimentar els seus fills i filles.
Amara (nom fictici), de 44 anys, diu que està sorpresa pel preu dels aliments i descoratjada per no poder mantenir els seus vuit fills. Aquesta realitat, juntament amb la pèrdua d'ingressos des de la mort recent del seu marit, ha obligat Amara a enviar els seus fills a treballar al carrer. El seu fill guanya 0,72 dòlars al dia carregant les bosses de la gent.

"La majoria de vegades els nens se'n van al llit amb gana", va dir Amara. "El mes del Ramadà significa que els costos són alts i sovint no tenim res per trencar el dejuni. Ara tinc por de preguntar quant costa el menjar al mercat”.

La situació de Maryam (nom fictici), de 32 anys, és molt semblant al d’Amara. Els ingressos de la família han disminuït dràsticament des de l'agost passat. Ja no poden pagar el lloguer i tots els diners es destinen a la compra d'aliments. "Abans, el meu marit tornava a casa cada nit amb bosses de plàstic plenes de fruita i verdura fresca. Però ara arriba a casa amb les mans buides. Els nens senten que els han tret el menjar. No li desitjaria aquest Ramadà a ningú, espero que no es repeteixi mai més”, diu Maryam.

El director de l'organització ha manifestat que "aquest any, el Ramadà és diferent per a moltes famílies a l'Afganistan. Al final d'un dia de dejuni, les famílies solien menjar juntes en un dinar anomenat Iftar, en què es compartien diversos plats. Sense però, els pares i mares ens confessen que estan angoixats per no oferir aquest habitual àpat als seus fills i filles i que de vegades només mengen pa després d'haver dejunat més de 12 hores”.

Save the Children recorda que "els governs internacionals han de proporcionar finançament humanitari urgent, alliberar els actius congelats a l'economia de l'Afganistan i treballar per estabilitzar els pilars clau del sistema financer" perquè la població civil no pateixi més.

SAVE THE CHILDREN A L’AFGANISTAN

Save the Children porta recolzant les comunitats i protegint els drets dels nens i nenes a tot l'Afganistan des del 1976, fins i tot durant períodes de conflicte, canvi de règim i desastres naturals. L'organització té programes a 10 províncies i treballa amb ONG col·laboradores a tres províncies més. Des de l'escalada de la crisi a l'agost del 2021, Save the Children ha ampliat la seva resposta per donar suport al creixent nombre de nens i nenes necessitats, oferint programes de salut, seguretat alimentària, nutrició, protecció infantil i educació.

Per més informació:  
Judit Saavedra – Comunicació  
683 651 782   
judit.saavedra@savethechildren.org