MÉS DE 800 NENS I NENES, DESAPAREGUTS SOTA LES RUNES A GAZA MENTRE ELS CONTINUS BOMBARDEJOS OBSTACULITZEN ELS RESCATS 

Ramal·lah, 24 d’octubre. Almenys 870 nens i nenes estan desapareguts a Gaza i es tem que estiguin atrapats sota les runes dels edificis esfondrats, mentre els incessants bombardejos, la infraestructura destruïda, incloses les carreteres, i la falta de combustible a causa de l'actual setge impedeixen que els treballadors de rescat arribin fins a ells.

Des que la violència es va intensificar a Israel i als Territoris Palestins Ocupats el 7 d'octubre, almenys 2.360 nens, nenes i adolescents han mort a Gaza i 5.364 han resultat ferits. Segons els mitjans israelians, 28 nens i nenes han estat assassinats a Israel i almenys 220 persones es troben actualment captives a Gaza, inclosos menors d'edat.

"És inadmissible que hi hagi centenars de nens i nenes atrapats sota les runes, mentre els equips de rescat lluiten per arribar a ells. Sens dubte estaran patint un dolor extrem, atemorits, sols i esperant ajuda. Si no hi ha un alto el foc, si no s'aixeca el setge, aquesta ajuda simplement no arribarà per a molts d’ells", subratlla Jason Lee, director de Save the Children als Territoris Palestins Ocupats.

Un metge de l'hospital Al Awda, al nord de Gaza, ha explicat a Save the Children la seva preocupació per les persones desaparegudes i l’augment de nens i nenes que estan sols i assegura que han atès almenys 10 casos al seu hospital. També afirma que han rebut cossos de nens i nenes morts que no han estat identificats ni reclamats per cap familiar.

Els esforços en les tasques de rescat es veuen greument complicats pels continus bombardejos i l'escassetat de combustible, del qual depèn l'equip essencial de cerca i rescat, així com per la falta de maquinària pesant a Gaza.

Segons l'ONU, almenys 34 treballadors de rescat han mort en el conflicte a Gaza durant els últims quinze dies: un treballador de rescat va morir i quatre van resultar ferits mentre estaven de servei. Els equips de rescat han advertit que la interrupció del subministrament elèctric i la falta de combustible estan afectant greument la seva tasca, impedint-los accedir als ferits o recuperar cadàvers de les runes de les cases bombardejades.

Els nens i les nenes que encara estan vius i atrapats sota aquestes runes probablement pateixen traumes físics greus, incloses lesions complexes per aixafament, deshidratació i angoixa mental extrema. La majoria dels que han estat rescatats amb lesions greus no poden rebre ni tan sols el tractament bàsic perquè el sistema de salut gairebé no funciona.

Els continus atacs aeris han danyat hospitals i polvoritzat ambulàncies, els generadors s'estan quedant sense combustible i l'escassetat de medicaments, equips i personal especialitzat fa que els hospitals que encara estan oberts gairebé no puguin ni tractar a les persones ferides. Sense un pas segur per sortir de Gaza, als nens i nenes ferits i a les seves famílies també se'ls nega tractament especialitzat que els salvi la vida fora de la Franja.

"Molts dels rescatats no rebran el tractament que necessiten, ja que l'atenció sanitària ha estat una altra víctima d'aquesta guerra. Totes les parts han de garantir que els infants que necessiten atenció especialitzada i vital puguin rebre-la fora de Gaza", apunta Jason Lee.
Save the Children també està profundament preocupada per la dignitat d'aquells nens i nenes que no han sobreviscut i els cossos dels quals continuen atrapats sota les runes. Més enllà del trauma que pateixen els pares i mares perquè no saben si els seus fills estan vius, també se'ls nega la possibilitat d'enterrar-los d’acord amb les seves creences culturals.

"Els infants de Gaza han passat per horrors inimaginables. Han perdut les seves llars, els seus éssers estimats, la seva seguretat. Hem de fer tot el possible per garantir que milers més no perdin la vida. Totes les parts han d'acordar un alto el foc immediat. Cada hora que passa, el cost serà la vida de més nens i nenes", conclou Lee.

* A causa de la situació actual, la informació i les xifres proporcionades pel Ministeri de Salut de Gaza i el Ministeri de Salut d'Israel no es poden verificar de manera independent. 

Per a més informacíó:

Mireia Recasens – 683 651 782
mireia.recasens@savethechildren.org