Nord-oest de Síria: el nombre d'intents de suïcidi i morts augmenta dràsticament, representant nens i nenes un de cada cinc casos

29 d’abril de 2021. Gairebé un de cada cinc de tots els intents de suïcidi i morts registrats en el nord-oest de Síria són de nens i nenes, amb un total de 246 suïcidis i 1.748 intents registrats en només els últims tres mesos de 2020, segons dades de Save the Children.

El nombre de suïcidis en aquesta regió ha augmentat dràsticament durant l'últim any, augmentant en un 86% entre octubre i desembre del passat año.de entre els qui van intentar suïcidar-se, almenys 42 tenen 15 anys o menys, mentre que el 18% són adolescents i joves d'entre 16 i 20 anys.

Aquestes xifres sorgeixen després de més de deu anys de guerra i enmig de les condicions en constant deterioració de les persones en el nord-oest de Síria: pobresa, falta d'educació i ocupació, violència domèstica, matrimoni forçós en nenes, relacions trencades, persecució…

Save the Children ha tingut constància d'un nou cas de suïcidi la setmana passada. En aquesta ocasió, un nen de 14 anys es va llevar la vida en un camp de desplaçats en Hama, l'últim de la sèrie de casos d'aquest tipus registrats. 

“Gairebé el 15% dels pacients adults tenen pensaments suïcides. Mentrestant, els nens i les nenes expressen [les seves lluites emocionals] a través del comportament. Es tornen agressius, aïllats o venjatius”, explica Majd, un treballador de salut mental de la Hurras Network, organització sòcia de Save the Children en la zona. Majd també coneix el cas d'una nena de 15 anys que va estar casada durant un any. “El dia que es va suïcidar va tenir una discussió amb el seu marit, així que va sortir de la casa. Quan ell va tornar se la va trobar morta”, compte.

Maher, d'11 anys, ha lluitat contra l'ansietat social. Després d'haver passat per un divorci i viure en la pobresa, la seva mare va intentar suïcidar-se i ell va començar a desenvolupar pensaments suïcides. Hurras Network està atenent tant a Maher com a la seva mare, al mateix temps que fa costat al nen perquè torni a l'escola. 

“Ens trobem en una situació alarmant i desesperada. Després de deu anys de conflicte, ara veiem que els nens i les nenes recorren al suïcidi. És increïblement trist que estiguin arribant a un punt en el qual no veuen una altra sortida a una vida en la qual no poden obtenir una educació, menjar suficient o un habitatge adequat. Aquest és un problema molt greu que se suma als molts desafiaments amb els quals la població de Síria ha estat vivint durant una dècada", alerta Sonia Khush, directora de Resposta Humanitària de Save the Children a Síria.

Save the Children assenyala que l'empitjorament de la situació econòmica en el nord-oest del país ha passat factura a les persones que lluiten per satisfer les seves necessitats bàsiques, inclosos aliments i medicaments, així com ha contribuït a augmentar els nivells d'estrès entre les comunitats. Les dures condicions de vida en els campaments superpoblats del nord-oest i la falta d'infraestructura són factors que fan que la gent se senti més angoixada.

La majoria de les morts per suïcidi registrades, 187, es van produir entre persones que havien estat desplaçades de les seves llars.

Save the Children fa una crida als donants i a la comunitat internacional perquè augmentin la seva inversió en programes de salut mental, així com un suport individualitzat més gran perquè supervivents de suïcidi i víctimes de violència de gènere. L’organització considera que és vital prevenir i respondre a les possibles causes dels problemes de salut mental satisfent les necessitats humanitàries bàsiques, així com brindar suport comunitari entre altres aspectes.

Sobre Save the Children 

Save the Children és l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països. 

Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.

Per a més informació:

Mireia Recasens - 683 651 782

mireia.recasens@savethechildren.org