Nou informe: Save the Children assegura que les parelles adolescents normalitzen la violència de gènere i repeteixen patrons i rols sexistes en les seves relacions

  • A Catalunya hi ha hagut 620 noies víctimes de violència de gènere amb ordres de protecció o mesures cautelars en els últims deu anys
  • Save the Children alerta que les dades no reflecteixen la realitat perquè les adolescents no se senten identificades com a víctimes d’aquesta violència
  • L’organització constata la urgència d’integrar la perspectiva de gènere i l’enfocament d’infància per combatre la violència de gènere entre adolescents

Informe ‘No és amor’ Annex Catalunya: https://bit.ly/3G2k8e0

Guia ‘Coeducar en família’: https://bit.ly/3DKYg54

Materials per mitjans (fotos, entrevistes): https://bit.ly/3j2BGgs

Barcelona, 19 d’octubre de 2021. La normalització de la violència de gènere i la repetició de rols sexistes es mantenen també entre adolescents, segons l'últim informe de Save the Children, No és amor. L'organització ha analitzat les polítiques, estudis i dades existents a Catalunya i Espanya sobre violència de gènere entre adolescents i ha constat que les nenes i joves menors de 18 anys queden en gran manera fora del focus de les campanyes i recursos contra la violència de gènere, però també de les centrades en la prevenció de la violència cap a la infància i l'adolescència, produint-se una major invisibilització de les seves circumstàncies.

“Quan les adolescents pateixen violència de gènere, troben barreres per accedir a serveis d’atenció integral, que integrin tant la perspectiva d’infància com la de gènere”, explica Emilie Rivas, responsable de polítiques d’infància de Save the Children a Catalunya. “Hem de contribuir a canviar aquest paradigma. La violència cap a l’adolescència i la violència de gènere conflueixen, i com a tal, la perspectiva ha de ser integradora. De no ser així, seguirem abordant aquesta problemàtica de forma parcial i invisibilitzant les adolescents que ho pateixen”, assenyala Rivas. Aquesta problemàtica porta, a més de la inexistent integració d’ambdós enfocaments, la falta de confidencialitat depenent de si l’adolescent té més o menys de 16 anys, la necessitat de denúncia per accedir a certs serveis o l’escassetat de formació i de recursos especialitzats. 

A Catalunya, hi ha hagut 620 noies víctimes de violència de gènere amb ordres de protecció o mesures cautelars en els últims deu anys (28.472 de totes les edats). Es pot observar que hi ha una tendència estable de víctimes de violència de gènere menors d’edat que denuncien a Catalunya. Tot i que les xifres de l’any 2020 són inferiors, l’entitat apunta que pot estar relacionat amb la influència de la pandèmia i les restriccions que podrien haver dificultat els processos de denúncia.

Víctimes violencia genere

  Font: Institut Nacional d'Estadística

“És fonamental subratllar que aquestes dades no reflecteixen la realitat d’aquesta violència, ja que menys d’un quart de les dones que han patit violència física, sexual o emocional d’alguna parella actual o passada ho han denunciat a la policia o als jutjats. En aquest sentit, les adolescents encara tenen més dificultats per fer-ho i el problema rau en què ni tan sols arriben a identificar-se com a víctimes de violència de gènere. Això significa que la realitat a la qual ens enfrontem és molt superior”, assegura Rivas. 

Aquest és el cas de la Carla, de 20 anys, que va patir violència de gènere dels 13 als 15 anys. “Sabia què era la violència de gènere però ho atribuïa com una cosa d’adults: dones casades, amb fills, que la seva parella les pega. Mai vaig arribar a pensar que aquesta violència també es podia viure entre adolescents de 12, 13, 15 o 16 anys, per tant, em va costar més identificar-ho perquè no ho identificava com a meu”.

Carla_testimoni_No_Es_Amor

 © Ferran Nadeu / Save the Children

Pel que fa a les trucades a la línia d’atenció contra la violència masclista (900 900 120), l’any 2020 es van registrar 119 trucades on la persona víctima de violència de gènere tenia menys de 18 anys. En un 33,6% dels casos va trucar la pròpia víctima, tot i que en més de la meitat (57,9%), la trucada la va fer un familiar o una persona propera a la víctima.
Save the Children considera vital la prevenció de la violència de gènere en edats primerenques per evitar situacions de violència tant durant l’adolescència com en l’edat adulta. “A mi en aquell moment em va faltar molta formació sobretot de part de l’escola sobre què és una relació, què no és, de la violència de gènere, que també es pot donar entre adolescents, dels límits que s’han de posar, de trencar amb la idea de l’amor romàntic que ens ensenyen a les pel·lícules i tot tipus de formació de les relacions sexoafectives i educació emocional”, afirma la Carla.

Treballar amb els i les adolescents és fonamental perquè deixin de normalitzat rols i relacions que perpetuen la desigualtat i la violència i que consideren desitjable i beneficiosa la igualtat de gènere. L’organització també considera que la violència de control i emocional són les més preocupants en aquesta etapa de la vida, així com l’autopercepció de qui l’està patint pot arribar a infravalorar-se. 

Desenvolupament de la Llei de Protecció de la Infància davant la Violència

Save the Children demana que aquesta problemàtica s'abordi des de les actuals eines legals amb les quals es compta, tenint com a principal la Llei orgànica de Protecció Integral de la Infància i l'Adolescència davant la Violència, aprovada enguany, i que haurà de desplegar-se també a nivell territorial.

Per això, l'organització demana una dotació pressupostària major que la reflectida actualment en l'actual projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat atès que les partides previstes per a atenció a la infància i les famílies, així com per a l'atenció a la violència de gènere, segueixen sense ser suficients. 

“Necessitem que la Llei orgànica de Protecció Integral de la Infància i l'Adolescència enfront de la Violència desplegui totes les seves mesures a tots els nivells administratius. Aquesta llei, que ens ha situat al capdavant a nivell mundial en legislació de protecció a la infància, no pot convertir-se en lletra morta. Per a això, s'ha d'elaborar ja l'Estratègia d'Erradicació de Violència contra la Infància, que pugui dotar de mesures de prevenció, la detenció primerenca i l'atenció integral”, explica Rivas.

Entre les mesures clau dins de l'aquesta llei, Save the Children considera fonamentals per a la lluita contra la violència de gènere entre adolescents l'educació afectiva i sexual des d'edats primerenques, l'ús segur i responsable dels entorns digitals, el desenvolupament de recursos d'atenció integral amb enfocament d'infància i adolescència i de gènere i les polítiques de salvaguarda i protocols de detecció i actuació en escoles amb perspectiva de gènere. També demana impulsar i reforçar els programes de reeducació per a adolescents agressors, establir mecanismes de denúncia segurs confidencials, desenvolupar registres per a la recopilació de dades específiques i, finalment, adaptar el sistema judicial a les necessitats de l'adolescència.

En aquest sentit, a nivell català cal  desplegar el programa Coeduca’t i el Pla de les Escoles lliures de violències, oferint formació i dotant de recursos els centres educatius perquè puguin posar en marxa aquests programes. Des d’edats primerenques a les escoles però també a la família: amb un enfocament basat en la igualtat i la prevenció de la violència, que generi adolescents preparats per identificar i rebutjar conductes violentes i establir relacions sanes. Per això, s’hauria de posar en marxa un model de formació en criança positiva amb perspectiva de gènere en els cursos de preparació al part, postpart i als programes de salut del Nen Sa perquè pares i cuidadors aprenguin pautes de criança i estratègies educatives sanes i allunyades de la violència, de manera que tinguin eines per gestionar els problemes de comportament dels seus fills i reconèixer les seves necessitats.

Entre d’altres qüestions, també és necessari adaptar el telèfon d’Infància Respon de la Generalitat de Catalunya a les necessitats dels infants per garantir als nens, nenes i adolescents canals de denúncia i notificació segurs, accessibles i adaptats.

I precisament, l’organització considera que per intentar tenir més informació sobre aquesta realitat, es dugui a terme a Catalunya una Macroenquesta de prevalença per disposar d’un diagnòstic de la situació de violència contra la infància, per edat, zona i col·lectius. Per fer-ho, serà fonamental implementar el RUVI (Registre Unificat de Violències contra la Infància), antic RUMI, entre tots els departaments que poden recollir dades dels infants, establert en els articles 44 i 56 de la Llei 8/2021, i així mateix present a la normativa catalana.

“Si bé hem avançat molt al llarg dels anys, veiem que encara queda molt per construir, tasca més complexa quan es creua la violència contra la infància i la de gènere. El negacionisme de la violència de gènere s'ha estès, prenent un major protagonisme. Si neguem les causes que provoquen la violència, es tornarà molt més difícil lluitar contra ella”, conclou Rivas.

En aquest sentit, Save the Children insta que la societat revisi de manera crítica mites de l'amor romàntic i tot el que comporten per a la joventut, arquetips que arriben a normalitzar conflictes i conductes violentes, com el lliurament total, “l'amor el pot tot” o la gelosia com a expressió de l'amor. El respecte a les anomenades “noves masculinitats” també són fonamentals per a, segons Save the Children, derrocar les barreres i la pressió social i de grup que senten els adolescents. Així mateix, insisteix que es necessiten donar a nois i noies models de comportament i relació que poder i desitjar reproduir.

De manera paral·lela a l'informe No és amor, Save the Children llança també una guia Coeducar en família per ajudar mares i pares a educar en igualtat, així com un curs per a pares i mares. També ha posat en marxa una recollida de signatures per a exigir al Govern que s'inverteixi en prevenció de la violència en l'adolescència.

Per a més informació:

Mireia Recasens Lamuà
mireia.recasens@savethechildren.org 
683 651 782