PGE 2021: Save the Children alerta que el desmantellament de la prestació per fill a càrrec deixaria en una situació molt precària a gairebé 350.000 llars

  • L'organització ha remès al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i al vicepresident segon, Pablo Iglesias, dues cartes amb els testimoniatges de mares en situació de pobresa que insisteixen en la necessitat de continuar mantenint aquestes ajudes a la infància.
  • La votació en el ple del Congrés dels Diputats, que tindrà lloc aquest dimecres, és l'última oportunitat perquè aquesta ajuda es mantingui en els pròxims pressupostos.
  • Partit Popular, Ciutadans i Més País han presentat esmenes per a la continuïtat de la prestació.

Madrid, 1 de desembre de 2020. Save the Children insisteix que la prestació per fill a càrrec és una ajuda essencial per a la infància més vulnerable arreu de l’Estat i alerta sobre l’impacte de la seva possible desaparició. “En l'actual context de crisi econòmica derivada de la pandèmia, no podem deixar enrere prop de 350.000 llars amb menors a càrrec que necessiten aquesta ajuda més que mai per fer front a les despeses de criança. Estem dialogant amb tots els grups polítics perquè aquesta prestació no desaparegui i pugui conviure, com succeeix en altres països europeus, amb l'Ingrés Mínim Vital, més orientat a pal·liar la pobresa extrema”, assenyala Catalina Perazzo, directora de Sensibilització i Polítiques d'Infància de Save the Children. 

Save the Children alerta que la desaparició de l'única ajuda no contributiva a la criança que existeix a Espanya deixaria moltes llars vulnerables sense cap suport, la qual cosa afebliria encara més el fràgil sistema de protecció social. Espanya dedica només l’1,3% del PIB en infància i famílies, aproximadament la meitat del que dediquen de mitjana els països de la Unió Europea (2,3%).

L'organització ha fet arribar les seves propostes d'esmenes parcials als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al manteniment de la prestació per fill a càrrec, amb reunions amb els diferents grups parlamentaris i amb els òrgans de govern implicats, inclòs l'Alt Comissionat per a la Lluita contra la Pobresa Infantil. A més, també ha plantejat esmenes per incrementar el finançament en els centres més desfavorits i lluitar així contra el fracàs i l’abandonament escolar, sol·licitant l'ampliació del programa PROA de reforç educatiu.

És urgent invertir en infància perquè, si no es prenen mesures, la pobresa infantil arreu de l’Estat podria arribar fins al 33,3% a finals d’any. “Són xifres alarmants que no ens podem permetre. La inversió en els pròxims pressupostos ha de garantir que tots els nens i nenes tinguin les mateixes oportunitats”, afegeix Perazzo.

En aquest sentit, i per mostrar la urgència en la qual es troben moltes famílies, Save the Children ha fet arribar al president del Govern, Pedro Sánchez, i al vicepresident segon, Pablo Iglesias, els testimoniatges de dues mares que insisteixen en la importància d'aquestes ajudes a la criança. En aquest sentit, la Tersi, des de València, insisteix en les seves dificultats per tirar endavant ella sola els seus quatre fills després d'haver perdut la feina i la Jennifer, que viu amb el seu marit i els seus dos fills en una habitació d'un pis compartit de 55 m² a Barcelona, assegura que amb la pandèmia la seva situació ha empitjorat molt.

Per pressionar als líders polítics sobre la necessitat de mantenir les ajudes a la criança, Save the Children va portar la setmana passada un supermercat a les portes del Congrés dels Diputats per mostrar que per a moltes famílies és impossible fer front als 500 euros mensuals que costa criar un infant.  

Sobre Save the Children

Save the Children és l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països. 

Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.