Save the Children alerta que deu nens i nenes han estat assassinats en l’última dècada a Catalunya a causa de la violència de gènere, la meitat aquest 2024

  • L'organització recorda que la violència de gènere és també una forma de violència directa contra la infància

15 d’abril de 2024. Amb motiu de la reunió del ple de l'Observatori Estatal de Violència sobre la Dona, que té lloc avui i que presidirà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, Save the Children alerta que 60 nens i nenes han estat assassinats des de 2013 a causa de la violència de gènere arreu de l’Estat – deu a Catalunya -  segons el Ministeri d'Igualtat i recorda que la violència de gènere és també una forma de violència contra la infància.

Des de principis d'any, la xifra de nens i nenes assassinats per aquesta mena de violència ascendeix a set, cinc dels quals a Catalunya. Això significa, que aquest 2024 hi ha hagut tants infants assassinats a Catalunya com en els últims deu anys.

“En els casos de violència de gènere moltes vegades els nens i les nenes passen a un segon pla, quan són també víctimes directes d'aquesta mena de violència. És la nostra obligació com a societat garantir la seva protecció”, assenyala Ona Lorda, responsable de polítiques d’infància de Save the Children a Catalunya. 

Pel que fa a nens i nenes que s'han quedat orfes a causa de la violència de gènere, ja en són 443 arreu de l’Estat, 10 en aquests primers mesos de 2024.  

Mesures efectives 

Save the Children recorda que Espanya compta amb la Llei orgànica de Protecció a la Infància i Adolescència enfront de la Violència (LOPIVI), aprovada ara fa tres anys, que ja recull les consideracions sobre la violència de gènere i el seu impacte en nens, nenes i adolescents, als qui la llei reconeix com a víctimes de violència de gènere, i contempla diverses mesures per a la seva protecció. 

En aquest sentit, estableix que les administracions públiques han de prestar especial atenció a la protecció de l'interès superior dels infants i adolescents que conviuen en entorns familiars marcats per la violència de gènere, garantint la detecció d'aquests casos i la seva resposta específica, assegurant la plena protecció dels seus drets. 

A més, assenyala que les actuacions de les administracions públiques han de produir-se d'una forma integral, contemplant conjuntament la recuperació de la persona menor d'edat i de la mare víctimes. Concretament, garantir el suport necessari perquè les nenes, nens i adolescents, de cara a la seva protecció, atenció especialitzada i recuperació, romanguin amb la mare, excepte si això és contrari al seu interès superior.

“És fonamental que aquestes mesures s'implementin de manera efectiva, incloent-hi la suspensió de la custòdia compartida i del règim de visites en els casos en els quals el nen o nena hagi presenciat o sofert violència de gènere. Si no, el nen o la nena pot seguir en perill. Un maltractador mai pot ser un bon pare”, afirma Lorda. 

Save the Children aposta també per incorporar un enfocament d'infància a les polítiques públiques sobre violència de gènere, i garantir que en les decisions sobre les mesures de protecció prevalgui sempre la consideració sobre la seguretat del nen o nena. 

“Des de Save the Children seguim amb consternació aquests últims casos de menors d'edat assassinats a causa de la violència de gènere, l’últim la setmana passada al Prat de Llobregat. Esperem que aquesta reunió de l'Observatori Estatal de Violència sobre la Dona serveixi per a tornar a posar el focus en la infància. Els nens i nenes s’hi juguen la vida”, conclou Lorda.

Modificacions al Codi Civil català

A Catalunya, l’any 2021 es va adoptar un decret-llei per protegir la vida i la seguretat dels infants víctimes de la violència de gènere contra les seves mares. Aquest decret-llei va modificar els articles del Codi Civil català relatius a la guarda, estades i comunicacions dels fills en els casos de violència masclista, establint que els progenitors amb indicis fonamentats d’haver comès actes de violència familiar o masclista tindran prohibides les estades, les visites i les comunicacions amb els seus fills i filles.   

Sobre Save the Children

Save the Children és l’organització independent líder en la defensa dels drets de la infància arreu del món. Treballa a més de 115 països salvant vides, protegint els nens i les nenes i defensant els seus drets en el marc de la Convenció sobre els Drets de l’Infant de les Nacions Unides.

Arreu de l’Estat treballa des de fa més de 30 anys amb programes d’atenció centrats  en la infància en risc de pobresa o exclusió social. Aquests programes proporcionen una atenció integral als nens, nenes i les seves famílies perquè la situació econòmica en la qual viuen no els impedeixi gaudir plenament dels seus drets i puguin assolir el màxim de les seves capacitats.

Per a més informació:

Mireia Recasens: 683 651 782 / mireia.recasens@savethechildren.org