Save the Children alerta que la educació en una quarta part dels països del món està a la vora del col·lapse per la pandèmia, el canvi climàtic i la violència 

 6 de setembre de 2021. Amb motiu de la tornada a les aules, Save the Children adverteix que l'educació de centenars de milions de nens i nenes en una quarta part dels països del món corre un risc alt de col·lapse. Un nou informe de l'organització, Build Forward Better, assenyala que factors com el canvi climàtic, la falta de vacunes enfront de la COVID-19, els desplaçaments, els atacs violents contra les escoles i la falta de connectivitat digital estan posant en perill l'accés a l'educació de la infància més vulnerable en 48 països.

Save the Children recorda que a aquesta greu situació s'han de sumar els 258 milions de nens i nenes a tot el món que ja estaven fos de l'escola abans de la pandèmia. L'organització demana als líders polítics que han d'aprendre de la crisi educativa de la COVID-19, que ha interromput l'escolarització de més del 90% dels alumnes del món, i adaptar els sistemes educatius per a garantir que els nens i les nenes que viuen als països amb menys recursos no vegin perillar el seu dret a l'educació.

Segons la nova anàlisi de Save the Children, la República Democràtica del Congo, Nigèria, Somàlia, l'Afganistan, Sudan del Sud, Sudan, Mali i Líbia tenen sistemes educatius que es troben en "risc extrem" de col·lapse, seguits de prop de Síria i Iemen.

L'escola d’en Salem, de 13 anys, a Iemen va resultar danyada pel llarg conflicte que assota el país. “El pati d'esbarjo va ser destruït i les pissarres estaven trencades. Estudiar és important perquè vull ser mèdic en el futur”, compte. Save the Children ha estat rehabilitant escoles a Iemen com la de Salem i ara ha pogut tornar al col·legi. “Quan les escoles no estan arreglades i no hi ha mestres, no podem aprendre”, afegeix.

En Sergio, de 16 anys, va fugir de les dificultats econòmiques a Veneçuela cap a Colòmbia fa tres anys i viu en un assentament de refugiats amb els seus quatre germans, la seva mare i la seva companya. No ha anat a escola des que va començar la pandèmia, però amb el suport de Save the Children, està aprenent des de casa. Colòmbia és un altre dels països de "alt risc" de col·lapse identificats per l'organització.

“No som a l'escola. Realment ho necessito, perquè si no estudio, no aconseguiré la meva meta. M'imagino graduant-me com a metge forense, tenint una nova vida, un millor nivell de vida”, explica Sergio.

S'estima que entre 10 i 16 milions de nens i nenes corren el risc de no tornar a l'escola degut únicament als impactes econòmics de la COVID-19. La crisi econòmica ha provocat que moltes famílies treguin als seus fills de l'escola per a treballar o els obliguin a casar-se de manera precoç.

D'altra banda, la crisi climàtica agreuja el ja de per si mateix enorme risc, en resultar les escoles danyades o destruïdes per fenòmens meteorològics extrems, i és probable que un nombre cada vegada major de nens i nenes hagin de fugir de les seves llars, deixant enrere la seva educació.

Save the Children considera que la comunitat internacional, inclosos els donants, ha d'intensificar i assumir la responsabilitat d'alguns dels factors que han posat en risc aquests sistemes educatius, com els conflictes, el canvi climàtic i la inequidad en les vacunes. L'organització posa d'exemple la recent Cimera Mundial sobre l'Educació, que no va aconseguir augmentar l'objectiu de 5 mil milions de dòlars per a l'educació mundial, com a mostra de compromís feble amb la infància més desprotegida del món.

Les noves dades de Save the Children, que són els primers d'aquest tipus, segueixen una recerca recent de l'organització que va trobar que, en mitjana, els nens i les nenes dels països de baixos ingressos han perdut un 66% més dels seus dies escolars durant la pandèmia, en comparació amb els seus companys d'altres països més rics.

“Gairebé la meitat dels 75 milions de nens i nenes que interrompen cada any la seva educació ho fan per amenaces climàtiques com a ciclons, inundacions i sequeres. A tot això, se suma la pandèmia i els horribles atacs contra les escoles en països com Nigèria i Iemen. Necessitem construir cap endavant i de manera diferent, utilitzant tot això com una oportunitat per al canvi positiu”, conclou Inger Ashing, directora executiva de Save the Children Internacional.

Sobre Save the Children 

Save the Children és l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països. 

Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.

Per a més informació:

Mireia Recasens - 683 651 782

mireia.recasens@savethechildren.org