Save the Children alerta que una quarta part dels i migrants que han arribat a Ceuta han patit violència física i abusos en el seu país d’origen

Ceuta, 2 de juliol de 2021. Un mes i mig després de l'inici de la crisi humanitària a Ceuta, Save the Children adverteix que aproximadament una quarta part dels nens i les nenes migrants als quals ha entrevistat va sofrir violència física, abusos o maltractaments al seu país d'origen, la qual cosa ha fet que visquin amb por o ansietat. L'organització també incideix en què un de cada sis menors enquestats van patir tortura o tracte degradant abans d'arribar a Espanya. Save the Children, present a Ceuta des del començament de l'emergència, està realitzant entrevistes individualitzades als nens i les nenes que es troben en els espais temporals d'acolliment per a identificar situacions de vulnerabilitat.

Fins avui, i en col·laboració amb la Direcció General d'Infància i Adolescència (DGIA) de Ceuta, l'organització ha fet costat a 135 nens i 85 nenes. La majoria d'aquests 220 menors tenen com a país d'origen Marroc i estan acollits en el centre de Piniers, menys 11 que són d'Àfrica subsahariana i es troben en el Pavelló Santa Amelia.

Durant el procés d'entrevistes, fins a quatre professionals de Save the Children han atès a cadascun d'aquests menors amb la finalitat d'avaluar cas per cas i garantir que en totes les actuacions i decisions que els afecten es prioritza l'interès superior del menor. L'organització indica que tota la informació recopilada s'està posant en coneixement de l'Àrea de Menors de Ceuta, la institució que té la tutela dels nens, les nenes i adolescents no acompanyats. Save the Children ja ha remès 41 perfils vulnerables amb problemes mèdics que requereixen atenció especialitzada.

En referència als perfils dels nens i les nenes enquestats, tots ells tenen entre 12 i 17 anys i, majoritàriament, expliquen que han vingut a Espanya després de patir explotació laboral, el rebuig de les seves famílies o persecució al país d'origen per la seva orientació sexual. Les nenes i adolescents assenyalen haver fugit del matrimoni forçós, la violència de gènere o l'abús sexual en l'entorn familiar, entre altres motius. De tots els menors entrevistats, 13 ja han manifestat voluntat de sol·licitar asil.

“Tenim el deure d'escoltar els nens, les nenes i adolescents migrants que es troben a Ceuta per assegurar-nos que la seva situació personal i les seves necessitats siguin escoltades i serveixin com a punt de partida de les decisions que els concerneixen”, apunta Catalina Perazzo, directora d'Incidència Social i Política de Save the Children. “És necessari comptar amb procediments especialitzats per a la infància, especialment perquè els perfils sol·licitants d'asil i víctimes de tràfic comptin amb especial protecció”, afegeix.

L'organització recorda que encara avui es desconeix la xifra total de nens, nenes i adolescents que van arribar a la ciutat autònoma entre el 17 i el 18 de maig, així com el nombre de menors que es troben vivint actualment en situació de carrer. L'única dada disponible procedeix de la policia de Ceuta, que ha registrat a 1.108 nens, nenes i adolescents fins al moment. En aquest punt, Save the Children mostra especial preocupació per la infància i l'adolescència que segueix fora dels sistemes de protecció, sense cap mena de recurs econòmic o protecció d'una persona adulta.

Save the Children continua mantenint reunions a Ceuta amb les organitzacions i institucions responsables de la protecció d'aquests menors per a estar informada dels protocols i les condicions dels espais d'atenció a la infància migrant. De la mateixa manera, l'organització està treballant a nivell d'incidència política amb les diferents administracions per a vetllar per els drets dels nens, les nenes i adolescents migrants. En concret, Save the Children demana establir un mecanisme de repartiment interterritorial al nostre país i a Europa per a equilibrar responsabilitats entre les Comunitats Autònomes i els països fronterers.. 

Per la seva àmplia experiència en contextos similars, l'organització també considera necessari que hi hagi un pla d'emergència a nivell estatal que proporcioni recursos econòmics i humans al sistema de protecció de Ceuta mentre no es realitzen els trasllats pertinents. Així mateix, Save the Children recalca la importància d’agilitzar els tràmits administratius, assegurar la derivació de nens i nenes a recursos d'acolliment en condicions adequades i assegurar que tots els nous centres disposin de professionals especialitzats.

En altres territoris com Andalusia, Catalunya, Gran Canària o la ciutat autònoma de Melilla, Save the Children també treballa, en coordinació amb altres organitzacions i administracions públiques, atesa la infància migrant més vulnerable. A més, l'organització té projectes en països de trànsit o origen com Mauritània o el Senegal, per a vetllar pels drets dels nens i les nenes que viatgen sols, els que són víctimes de tràfic i els que fugen de la violència o els conflictes armats.

Sobre Save the Children 

Save the Children és l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països. 

Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.

Per a més informació:

Mireia Recasens - 683 651 782

mireia.recasens@savethechildren.org