Save the Children alerta sobre el calvari judicial que pateixen els nens i nenes víctimes d’abusos sexuals

  • El sistema judicial falla a l’hora de protegir els nens i nenes víctimes d’abusos sexuals: són obligats a declarar fins a 4 vegades i alguns processos s’allarguen fins a 5 anys 
  • Save the Children considera urgent l’especialització de la justícia, inclosos jutges i fiscals
  • Els abusos sexuals comencen als 11 anys i 8 de cada 10 casos són perpetrats per persones de l’entorn de les víctimes

Anàlisi “Els abusos sexuals a la infància a Espanya”: https://bit.ly/3oB6I0D
Materials per mitjans: https://bit.ly/3wX7Rn2

18 de novembre de 2021. Amb motiu del Dia Mundial de la Infància, que se celebra aquest dissabte 20 de novembre,  Save the Children tornar a alertar en la seva nova anàlisi “Els abusos sexuals a la infància a Espanya” sobre la gravetat dels abusos sexuals que pateixen els nens i les nenes, així com el calvari judicial quan denuncien.  

“En la lluita contra la violència, la clau està en la prevenció. No obstant això, quan arribem tard, quan un nen o una nena ja ha patit violència, hem d'actuar protegint-lo, no vulnerant els seus drets d'una nova manera. Per incomprensible que sembli, la infància i l'adolescència no estan tenint processos judicials justos; revertir aquesta anomalia ha de ser una prioritat”, assenyala Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya.

Arreu de l’Estat un 44,7% dels abusos sexuals comeses cap a menors d'edat es produeixen entre els 13 i els 16 anys, encara que l'edat mitjana en la qual els nens i les nenes comencen a sofrir abusos és molt primerenca, als 11 anys i mig. Així ho conclou Save the Children després d'analitzar 394 sentències judicials d'abusos sexuals comeses cap a la infància entre 2019 i 2020, corresponents a 432 víctimes. L'organització afegeix que en el 78,9% dels casos les víctimes són nenes i noies adolescents.

Pel que fa l'agressor, Save the Children indica que el 84% dels abusadors són coneguts, en major o menor grau, pels nens i les nenes. Entre els espais més comuns on es produeixen els abusos destaca l'entorn familiar amb gairebé la meitat (49,5%) dels casos analitzats, sent la figura del pare la més freqüent.

PERIPLE JURÍDIC PER A LES VÍCTIMES

Segons les dades del Ministeri de l’Interior corresponents al 2020, el 50% de las denúncies rebudes per abusos i agressions sexuals tenen com a víctima a un menor. En total, es van presentar 5.685 denúncies per delictes contra la llibertat sexual que tenien com a víctima a nens, nenes i adolescents. A Catalunya, segons dades dels Mossos d’Esquadra, l’any 2020 se’n van denunciar 1.129 casos. 

“Cal tenir en compte que aquestes dades són només la punta de l’iceberg. Estimem que només un 15% dels casos d’abús sexual arriben a denunciar-se”, insisteix Pérez. 

Quan avui dia es detecta un cas d'abús sexual, s'inicia un procés judicial dolorós per a la víctima: els nens i les nenes han de passar per múltiples entrevistes, havent de narrar la seva experiència traumàtica davant diversos professionals, exposant-se a reviure l'abús i perjudicar la credibilitat del seu testimoniatge per eventuals contradiccions. En la majoria dels casos, el procés comença en dependències policials o de la Guàrdia Civil, i continua amb proves pericials i una exploració per la Fiscalia o en plenari. Save the Children assegura que els nens i nenes declaren de mitjana quatre vegades.

A més, segons l'anàlisi de l'organització, en gairebé de 8 de cada 10 casos no es va gravar el testimoniatge del nen o la nena -l'anomenada prova preconstituïda- per evitar així que hagin d'acudir en persona al judici i reviure el trauma.
“El sistema encara té greus mancances: la majoria de professionals de l'àmbit jurídic encara no tenen formació especialitzada en drets d'infància i en violència contra els nens i les nenes, i queda molt per avançar en la creació d'espais amigables perquè la infància víctima de violència pugui prestar el seu testimoniatge de manera respectuosa”, conclou Pérez.

Pel que fa la durada dels processos judicials, s'aprecia una millora respecte a anys anteriors: un 63% dels casos estudiats entre 2019 i 2020 no van durar més de dos anys, mentre que en l'informe publicat per Save the Children el 2017, Ulls que no volen veure, la mitjana de durada era de tres anys. No obstant això, actualment continua havent-hi processos que superen els cinc anys el que demostra que encara queda marge de millora

ESPECIALITZACIÓ DE LA JUSTÍCIA

Entre les mesures que inclou la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de Protecció Integral a la Infància i Adolescència enfront de la Violència, es recull que el Govern central ha d'elaborar un Projecte de Llei per a l'especialització de la justícia “dels òrgans judicials com dels seus titulars, per a la instrucció i enjudiciament de les causes penals per delictes comesos contra persones menors d'edat”, per a abordar l'atenció de la infància víctima de violència.

Save the Children considera urgent l'establiment d'estructures judicials i fiscals especialitzades en violència contra la infància que s'encarreguin de les causes penals per delictes comesos contra nens, nenes i adolescents. Així mateix, també creu fonamental crear una Fiscalia específica de violència contra la infància que participi en tots els processos on existeixin víctimes menors d'edat. Es tractaria d'una Fiscalia diferenciada a la de menors (protecció i menors infractors).

L’organització considera un gran avenç el model Barnahus (Casa dels Infants), un espai amigable per a la infància on estan integrats els serveis socials, sanitaris, educatius, policials i judicials per atendre des de l’àmbit social i judicial als infants víctimes de violència sexual en un mateix lloc. El sistema de justícia hauria d’adaptar-se a les necessitats i interessos de la infància integrant el model Barnahus i unes estructures judicials especialitzades amb les realitats dels diferents territoris. En aquest sentit, Catalunya ha estat pionera en la implementació d’aquest model amb un projecte pilot a Tarragona i es preveu que en els propers anys se n’implementin fins a 13 arreu del territori català. “La Casa dels Infants és l'únic model d'intervenció integral en abús sexual infantil que ha demostrat la seva eficiència”, destaca Pérez. Des de la seva posada en marxa ara fa més d’un any a Tarragona, s’ha triplicat la detecció dels casos i s’ha millorat l’atenció que reben els infants víctimes.  

Per a més informació:

Mireia Recasens Lamuà
mireia.recasens@savethechildren.org 
683 651 782