Ucraïna: 9 mesos de guerra amb estrès, por i ansietat per a les mares i els recent nascuts 

  • Els 900 nadons que neixen al país cada dia s’enfronten a riscos com els atacs amb míssils a maternitats, com el que va matar dimarts passat a un bebè de dos dies.
  • Save the Children documenta casos de dones que s'han posat de part abans d'hora a causa dels seus nivells d'estrès.

Recursos per a mitjans: aquí 

Kyiv, 24 de novembre de 2022. Es calcula que han nascut més de 900 nadons al dia des que es va intensificar la mortífera guerra a Ucraïna fa nou mesos, segons Save the Children, i les conseqüències del conflicte estan tenint un greu impacte en la salut de les mares i els seus nounats.

Una nova anàlisi de l'organització humanitària, que utilitza dades de les perspectives demogràfiques de l'ONU, revela que 247.440 infants -una mitjana de 903 nadons al dia- han nascut des del 24 de febrer de dones que vivien a Ucraïna quan la guerra es va intensificar fa nou mesos.

L'anàlisi es produeix en un moment en el qual el sistema sanitari del país està sotmès a una immensa pressió després de nou mesos de guerra, la qual cosa posa en perill la vida de centenars de milers de bebès i mares d'un primer fill i embarassades amb un accés limitat a l'atenció mèdica, especialment en les zones de conflicte actiu.

En els nou mesos de guerra, les zones urbanes de tota Ucraïna han estat bombardejades repetidament, amb almenys 703 atacs a infraestructures sanitàries. En el sud d'Ucraïna, es va informar que els míssils van aconseguir una sala de maternitat aquest dimarts a la nit, matant a un bebè de dos dies i ferint a dos metges. Des de l'escalada de la guerra, almenys 1.170 nens han mort o resultat ferits a Ucraïna, segons dades verificades de l'ONU.

"Una mitjana d'uns 900 nens al dia estan naixent en una vida d'incertesa. El caos de la guerra suposa una greu amenaça per a aquestes mares i nounats", afirma Sonia Khush, directora de Save the Children a Ucraïna. "Estem escoltant relats de dones que s'han posat de part abans d'hora a causa de la seva constant estat d'estrès i por".

"Al principi de la guerra, moltes dones embarassades es van veure obligades a donar a llum en soterranis o búnquers. Ara, estem veient que les dones donen a llum en hospitals desbordats, lluny dels seus familiars, i en països que acullen a persones refugiades d'Ucraïna. Encara que hi ha menys dones que donen a llum en búnquers en comparació amb enguany, els seus embarassos continuen sent igual d'estressants", afegeix Khush.

Conseqüències de l’estrès en els nadons i les seves mares 

Els nivells elevats d'estrès i ansietat durant l'embaràs poden afectar el desenvolupament cerebral o al sistema immunitari del bebè i provocar un part prematur o fins i tot un avortament. Un estudi recent, publicat a la revista Infancy, ha descobert també que els nadons exposats a més fluctuacions d'estrès durant l'embaràs mostraven més por, tristesa i angoixa als tres mesos que els de les mares menys estressades.

Antonina, de 27 anys, estava embarassada de 30 setmanes quan va fugir dels combats a Donetsk Oblast amb el seu marit, Andriy, de 36 anys, el 10 de maig. La parella es va refugiar a Dnipro, on Antonina va donar a llum l'endemà passat a una nena prematura amb greus complicacions de salut.

"La guerra va afegir una immensa quantitat d'estrès al meu embaràs. No podia dormir amb el so constant dels combats i la por al fet que li passés alguna cosa a la meva família. Estava tan estressada que vaig acabar tenint la tensió alta. Sabia que alguna cosa anava molt malament, però vivíem en una zona en la qual no hi havia metges que poguessin ajudar-nos, així que vam haver de marxar ", explica Antonina. "Si no fos per la guerra, no crec que hagués tingut un embaràs tan estressant".

Les dificultats per a criar de les famílies desplaçades

Andriy va perdre la feina gairebé immediatament després que la guerra s'intensifiqués al febrer, la qual cosa va afegir una immensa pressió tant per a ell com per a Antonina mentre esperaven ansiosament el naixement de la seva filla, Ganna.

A causa de l'estrès i l'ansietat, Antonina va haver de sotmetre's a una cesària d'urgència unes 10 setmanes abans de la data prevista de part. Ganna va néixer amb el sistema immunitari compromès, i ara necessita un inhalador tres vegades al dia i estarà medicada durant els pròxims tres anys.

Encara que la família viu ara en Dnipro, una gran ciutat situada en l'est d'Ucraïna, Andriy segueix sense trobar feina, per la qual cosa els resulta difícil costejar la medicació de la nena.

"Andriy segueix sense feina. Com que som desplaçats de Donetsk, ningú vol contractar-lo. Només volen gent de Dnipro. Andriy és electricista i constructor, sap treballar, però no troba res", diu Antonina. "No tenim família extensa. Només som nosaltres. L'únic pla que tenim és criar una fillasa".

A causa de la situació econòmica de la família, viuen en un centre col·lectiu amb unes altres 280 persones que van fugir dels combats en zones de l'est i el sud d'Ucraïna.

Save the Children a Ucraïna

Save the Children fa costat a les famílies desplaçades en Dnipro, com la d’Antonina, proporcionant matalassos i aigua potable als centres col·lectius. L'organització d'ajuda també està proporcionant assistència en efectiu a les famílies vulnerables d'Ucraïna perquè puguin comprar articles de primera necessitat, com a roba, medicaments i aliments. En l'oest d'Ucraïna, Save the Children està formant a treballadors sanitaris en pràctiques de lactància.

Amb l'ajuda de socis locals, Save the Children està proporcionant refugi, aliments, diners en efectiu, combustible, suport psicològic i kits per a bebès i higiene a les famílies desplaçades.

Save the Children porta operant a Ucraïna des de 2014, prestant ajuda humanitària als nens i les seves famílies. Ara fa costat a les famílies refugiades de tota Europa i ajuda als nens i nenes a accedir als serveis que necessiten.

Per a més informació:

Mireia Recasens

mireia.recasens@savethechildren.org