Dia de la Xiqueta: Save the Children alerta que 4 de cada 5 denúncies per violència sexual a menors té com a víctima a una xiqueta en la Comunitat Valenciana

11 d’octubre de 2021. Amb motiu del Dia Internacional de la Xiqueta Save the Children vol posar el focus en la violència que pateixen les xiquetes pel simple fet de ser-ho, com pot ser la mutilació genital femenina, el matrimoni infantil, la tracta o la violència masclista, tant a Espanya com en la resta del món.

Pel que fa a la Comunitat Valenciana, de totes les denúncies per violència sexual que es van interposar en 2020 per part de menors d'edat, quatre de cada cinc tenia com a víctima a una xiqueta, segons les últimes dades del Ministeri de l'Interior. Pel que fa a delictes a través de la xarxa, el 65% dels casos té com a víctima a una xiqueta.

"La violència contra les dones i contra les xiquetes encara es contempla normal en molts contextos, l'única manera d'erradicar-les és la prevenció, l'educació i la tolerància zero. La societat no pot permetre que milions de xiquetes patisquen violència pel fet de ser-ho, ni en la Comunitat Valenciana ni en la resta del món" assegura Rodrigo Hernández, director de Save the Children en la Comunitat Valenciana.

"Per això, és necessari que es desenvolupe com més prompte millor l'estratègia d'implementació de la Llei orgànica de protecció a la infància enfront de la violència, aprovada aquest mateix any, ja que contempla mesures específiques per a la prevenció i la detecció de qualsevol mena de violència amb especial atenció a l'enfocament de gènere per a poder posar fi a la violència que afecta la infància, especialment a les xiquetes. Una estratègia que hauria d'abordar-se al costat de l'adaptació a aquesta estratègia de la Llei d'Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana", afirma Hernández.

 

Matrimoni infantil

A escala internacional, una nova anàlisi realitzada per Save the Children revela que cada any moren més de 22.000 xiquetes a causa dels embarassos i els parts derivats del matrimoni infantil.

A Àfrica Occidental i Central, que compta amb la taxa més alta de matrimoni infantil en el món, es produeixen quasi la meitat (9.600) de totes les morts estimades relacionades amb el matrimoni infantil, 26 morts al dia. La taxa regional de mortalitat materna en adolescents és quatre vegades major que en qualsevol altra part del món.

En el sud d'Àsia es produeixen 2.000 morts relacionades amb el matrimoni infantil a l'any (sis al dia), seguit d'Àsia oriental i el Pacífic amb 650 morts (dues al dia), i Amèrica Llatina i el Carib amb 560 morts anuals (quasi dues al dia).

Encara que en els últims 25 anys s'han evitat quasi 80 milions de matrimonis infantils a tot el món, els avanços s'havien estancat fins i tot abans de la pandèmia de la COVID-19, que no ha fet més que agreujar les desigualtats que impulsen el matrimoni infantil. Amb el tancament de les escoles, els serveis de salut baix pressió o tancats i un major nombre de famílies espentades a la pobresa, les dones i les xiquetes s'enfronten a un major risc de violència durant els llargs confinaments. S'espera que altres 10 milions de xiquetes es casen d'ací a 2030, deixant a més xiquetes en risc de morir.

"El matrimoni infantil és una de les pitjors i més mortals formes de violència sexual i de gènere contra les xiquetes. Cada any, milions d'elles es veuen obligades a contraure matrimoni amb homes sovint molt majors, la qual cosa els roba l'oportunitat de continuar aprenent, de ser xiquetes i en molts casos de sobreviure", assenyala Inger Ashing, directora general de Save the Children Internacional.

La desigualtat de gènere és clau per a entendre el matrimoni infantil, com assenyala l'informe The state of Nigerian girls: An incisive diagnosi of child, early and forced marriage in Nigèria. Segons una enquesta realitzada per l'organització, la creença que els xiquets i xiquetes nascuts de mares joves són més sans i més intel·ligents està molt estesa entre moltes comunitats. També és comú la percepció que les xiquetes més joves "refresquen" als homes majors amb la seua "sang jove".

"El part és la principal causa de mort de les adolescents perquè els seus cossos no estan preparats per a tindre fills. Els riscos per a la salut de les xiquetes que tenen fills no poden, ni han de ser ignorats. Els Governs han de donar prioritat a les xiquetes i garantir que estan protegides davant el matrimoni infantil i les morts prematures relacionades amb el part. Això només pot ocórrer si les xiquetes tenen veu en les decisions que els afecten", conclou Ashing.

Fins i tot als països en els quals el matrimoni infantil és il·legal, les excepcions són habituals i la pràctica continua estant molt estesa, fins i tot a Burkina Faso, que té una de les taxes de matrimoni infantil més altes del món.

"El meu marit tenia 54 anys i ja tenia quatre esposes. Jo volia continuar estudiant, així que vaig decidir escapar-me. Em van atrapar i em van portar de nou a viure amb ell, però ho vaig intentar de nou. Vaig caminar 40 km, vaig aconseguir pujar-me'n a un autobús i vaig acabar en un centre que dona suport a les xiquetes casades com jo. Ara estudie matemàtiques i em prepare per a ser infermera, al mateix temps que ensenye a altres joves la importància de rebre una educació", conta Viviane, que ara té 23 anys. Va ser promesa en nàixer al seu marit i es va veure obligada a casar-se amb ell quan només tenia 12 anys.

En l'informe global que publica hui Save the Children, Global Girlhood Report 2021: Els drets de les xiquetes en crisis, l'organització demana als Governs:

  1. Amplificar la veu de les xiquetes donant suport al seu dret a una participació segura i significativa en totes les decisions públiques.
  2. Abordar els riscos immediats i actuals de la violència de gènere, inclòs el matrimoni infantil, posant els drets de les xiquetes i la igualtat de gènere en el centre de les respostes humanitàries i de la COVID-19, de les polítiques de desenvolupament i dels esforços més amplis per a construir millor.
  3. Garantir els drets de totes les xiquetes, incloses les afectades per diferents formes de desigualtat i discriminació (fins i tot per motius de gènere, raça, discapacitat, situació econòmica, etc.), mitjançant el desenvolupament de polítiques i programes inclusius. També és necessari millorar la recollida de dades de manera segura i ètica per a comprendre millor i respondre en temps real a l'impacte de COVID-19 en les crisis econòmiques, climàtiques i relacionades amb els conflictes existents.
  4. Garantir la participació segura i sense restriccions del personal humanitari femení en tots els esforços de resposta humanitària, incloses les avaluacions de necessitats, i el disseny, la implementació i el seguiment i l'avaluació de tots els serveis humanitaris en tots els nivells.
  5. Unir-se al moviment Generation Equality, treballant per a complir amb el Pla d'Acceleració Global per a la Igualtat de Gènere, que va establir l'objectiu d'evitar nou milions de matrimonis infantils en cinc anys.

Sobre Save the Children

Save the Children és l'organització independent líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa en més de 120 països salvant vides, proporcionant seguretat i protecció als xiquets i les xiquetes i defensant els seus drets en el marc de la Convenció sobre els Drets del Xiquet de Nacions Unides.

En la Comunitat Valenciana i a Espanya treballa des de fa més de 20 anys amb programes d'atenció als xiquets i xiquetes més vulnerables, centrats en la infància en risc de pobresa o exclusió social. A través dels seus programes a Espanya, proporcionen una atenció integral als xiquets, xiquetes i les seues famílies perquè la situació econòmica o d'exclusió social en la qual viuen els xiquets no els impedisca gaudir plenament dels seus drets i puguen aconseguir el màxim de les seues capacitats.

Per a més informació:

Miguel Borque Giraldos - 681 35 17 91 / 96 395 09 31

Comunicació Comunitat Valenciana