Dia Universal de la Infància: Milers de xiquets i xiquetes en la Comunitat Valenciana encara veuen vulnerats cada dia els seus drets

19 de novembre de 2021. Amb motiu del 32é aniversari de l'aprovació de la Convenció dels Drets del Xiquet, Save the Children recorda els quatre grans reptes als quals s'enfronten els xiquets i xiquetes a la Comunitat Valenciana i a Espanya: la lluita contra la pobresa infantil, la violència contra la infància en totes les seues formes, aconseguir una educació de qualitat i equitativa i garantir la protecció dels xiquets migrants i refugiats.

"Cada 20 de novembre celebrem l'aprovació de la Convenció dels Drets del Xiquet, l'acord de drets humans més ratificat de la història amb 195 Estats signants, entre els quals es troba Espanya. No obstant això, cada dia veiem com milers de xiquets i xiquetes viuen en una situació de pobresa, pateixen violència o els seus drets són vulnerats. També a la Comunitat Valenciana existeixen hui dia xiquets i xiquetes els drets de les quals, per uns motius o altres, no s'estan complint, i és una cosa que com a societat no podem tolerar", assegura Rodrigo Hernández, director de Save the Children en la Comunitat Valenciana.

Pobresa infantil: més de 310.000 xiquets i xiquetes està en risc de pobresa o exclusió social

Actualment un 34,8% dels menors de 18 anys en la Comunitat Valenciana està en risc de pobresa o exclusió social, la qual cosa implica que més de 310.000 xiquets i xiquetes es troba en aquesta situació, segons les dades de l'última Enquesta de Condicions de Vida de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Els xiquets i xiquetes que es troben en aquesta situació es veuen greument condicionats, ja que els ingressos d'aquestes famílies no són suficients per a cobrir algunes de les seues necessitats bàsiques, com poden ser les relatives a l'educació, la sanitat o l'habitatge.

En la seua anàlisi, Save the Children també considera rellevant l'increment de xiquets i xiquetes menors de 18 anys que hi ha vivint en pobresa severa, taxa que ha augmentat del 14,9% al 19%, la qual cosa implica que ara hi ha prop de 170.000 xiquets i xiquetes en aquesta situació, quasi 38.000 més que fa un any.

"Ho veiem cada dia amb les famílies amb les quals treballem: haver de triar entre pagar les factures o comprar menjar, una situació horrible. És imprescindible que el Consell continue prenent mesures adequades per a lluitar contra la pobresa infantil o estarem comprometent el present i el futur d'aquests xiquets i xiquetes", assenyala el director territorial.

Per a lluitar contra la pobresa infantil l'organització proposa ampliar la cobertura i millorar la gestió de la Renda Valenciana d'Inclusió, prioritzant a les famílies amb menors a càrrec i monoparentals i poder donar cobertura a totes les famílies amb fills a càrrec en situació de pobresa que queden fora del IMV. A més, demana, entre altres mesures, l'augment dels recursos disponibles i especialitzats en el sistema de serveis socials, assegurant que es puga donar una resposta adequada a les necessitats de les famílies en situació de pobresa i exclusió social.

Violència contra la infància: 4.819 denúncies per actes violents contra xiquets i xiquetes

Protegir la infància enfront de qualsevol mena de violència és un dels principals reptes que Espanya té al davant en els pròxims anys. En 2020 es van registrar a la Comunitat Valenciana 4.819 denúncies per actes violents contra xiquets i xiquetes, d'elles 837 van ser denúncies per maltractaments en l'àmbit familiar i 766 denúncies per violència sexual, segons les últimes dades del Ministeri de l'Interior.

Pel que fa a la violència que s'exerceix per Internet i a través de les noves tecnologies, en 2020 es van denunciar 404 casos de delictes a través de la xarxa que tenien com a víctima a un xiquet o una xiqueta, com poden ser el grooming, el ciberassetjament o el sèxting sense consentiment.

Per a abordar aquesta problemàtica és necessari que la Llei orgànica de Protecció Integral de la Infància i l'Adolescència enfront de la Violència, es desenvolupe a tots els nivells administratius a través de l'Estratègia d'Erradicació de Violència contra la Infància, que aterre les mesures de prevenció, la detecció precoç i l'atenció integral previstes en la llei. Així mateix, és essencial que es produïsca una especialització de la justícia perquè s'adapte a les necessitats i drets de la infància.

A més, en l'àmbit autonòmic és necessari que es continue avançant en l'elaboració de l'estratègia valenciana de desenvolupament de la Llei d'Infància i Adolescència, aprovada per la Generalitat en 2018, tenint en compte totes les novetats que conté la nova Llei orgànica de Protecció Integral de la Infància i l'Adolescència enfront de la Violència per a aplicar-les de manera efectiva

"En la Comunitat Valenciana ja comptem amb compromisos polítics per una jurisdicció especialitzada per a menors víctimes, així com un projecte de pressupostos per a 2022 que inclouen establir torn d'ofici especialitzat en matèria d'infància, però és fonamental continuar incrementant tots els recursos possibles perquè la justícia estiga a l'altura de la infància", assegura Hernández. 

Educació: Un 15% d’abandonament escolar primerenc

En 2020, el 15% dels joves valencians entre 18 i 24 anys no havien completat la secundària, segons l'últim informe anual d'Informe Educatiu de la Fundació Europea Societat i Educació. A més, amb la pandèmia i el tancament de col·legis la majoria de xiquets i xiquetes no va poder seguir el curs passat amb normalitat, la qual cosa té conseqüències en la infància més vulnerable.

Save the Children alerta també que l'educació infantil de primer cicle ha sigut una de les grans perjudicades per la pandèmia, malgrat ser una etapa educativa clau per a acabar amb la desigualtat. L'organització alerta que en l'últim curs escolar es va produir en tota Espanya una caiguda de la taxa d'escolarització en la franja de 0-2 anys de 5 punts, passant del 41% al 36%. A més, són les famílies més vulnerables les que menys accedeixen a aquest nivell educatiu.

"L'anunci de la Conselleria d'Educació que el pròxim curs tots els xiquets i xiquetes veuran garantida l'educació en l'educació de 2 anys és una bona notícia, però no ens podem quedar ací: cal continuar ampliant a edats més primerenques", afirma Hernández.

L'organització insisteix a continuar incrementant les places per a garantir un accés universal progressiu a educació infantil de 0 a 3 anys, cobrint totes les franges d'edat i prioritzant als xiquets i xiquetes en situació de pobresa o exclusió social. A més, demana continuar implementant plans de reforç educatiu amb recursos i amplitud suficients per a garantir la seua eficàcia i reduir el desfasament educatiu, especialment entre l'alumnat més vulnerable.

Infància migrant i refugiada: una nova oportunitat amb la reforma del Reglament d'Estrangeria

Save the Children destaca també el respecte als drets de la infància migrant i refugiada com un altre dels grans reptes del nostre país, ja que es tracta d'un dels col·lectius més vulnerables. A Espanya a principis de 2021, segons les últimes dades oficials, hi havia 9.030 menors migrants sense referents familiars tutelats per l'Administració en els diferents sistemes de protecció, xifra que s'ha incrementat lleugerament a causa de la crisi migratòria que va tindre lloc a Ceuta el mes de maig passat. Pel que fa a la Comunitat Valenciana, hi havia 467 menors migrants sense referents familiars tutelats per la Generalitat.

L'organització assenyala 2021 com un any molt important per a la protecció de la infància en moviment. La recent aprovació de la reforma del Reglament d'Estrangeria ha permés avançar en el ple accés als drets dels xiquets, xiquetes i adolescents que han arribat no acompanyats al país i han complit la majoria d'edat estant tutelats pels sistemes de protecció autonòmics. No obstant això, també hi ha hagut conflictes entre l'interés de control migratori i l'interés superior de xiquets i xiquetes, com per exemple els procediments de repatriació forçosa i irregular duts a terme a Ceuta. Procediments contra els quals finalment la Justícia s'ha posicionat en contra, evidenciant que no va ser respectat l'interés superior del menor.

"No podem oblidar que es tracta de xiquets i xiquetes que han fugit de la pobresa, de la violència i de situacions desesperades que viuen als seus països d'origen. Han arribat fins ací només per a trobar una vida millor i no podem deixar-los arrere", assenyala Hernández.

Per a l'organització és fonamental assegurar un adequat enfocament d'infància en la gestió del fenomen migratori, exigint així l'acceleració de projectes normatius i polítics en matèria de corresponsabilitat per a l'acolliment de la infància no acompanyada, protocols per a les arribades marítimes, mètodes respectuosos d'avaluació de l'edat, protecció internacional de xiquets i xiquetes i de la lluita contra el tràfic infantil.

A escala autonòmica, Save the Children demana continuar avançant en els processos d'emancipació d'aquests xiquets i xiquetes i continuar impulsant l'acolliment familiar com a model prioritari per a acollir-los.

Sobre Save the Children

Save the Children és l'organització independent líder en la promoció i defensa dels drets de xiquetes, xiquets i adolescents. Treballa en més de 120 països atenent situacions d'emergència i programes de desenvolupament. Ajuda als xiquets i xiquetes a aconseguir una infància saludable i segura.

A la Comunitat Valenciana i a Espanya treballa des de fa més de 20 anys amb programes d'atenció als xiquets i xiquetes més vulnerables, centrats en la infància en risc de pobresa o exclusió social. A través dels seus programes a Espanya, proporcionen una atenció integral als xiquets, xiquetes i les seues famílies perquè la situació econòmica o d'exclusió social en la qual viuen els xiquets no els impedisca gaudir plenament dels seus drets i puguen aconseguir el màxim de les seues capacitats.

 

Per a més informació:

Miguel Borque Giraldos - 681 35 17 91 / 96 395 09 31

Comunicació Comunitat Valencia