Dia del Migrant: Save the Children demana no criminalitzar els menors d’edat que arriben a les Canàries

Materials per mitjans de comunicació: http://bit.ly/3oUjJkw

18 de desembre de 2020. Amb motiu del Dia Internacional del Migrant i després de les recents tensions i manifestacions contra la població migrant i refugiada a les Illes Canàries, Save the Children insta a no criminalitzar a aquestes persones, especialment els nens, nenes i adolescents. L'organització recorda que només enguany han arribat per via marítima a les Canàries més de 2.000 possibles menors d'edat, molts d'ells prop de complir la majoria d'edat i sense que s'estigui podent tramitar la seva documentació, la qual cosa suposa una reculada en l'accés als seus drets i els genera malestar emocional i incertesa.
 
Treballadora de Save the Children atenent la infància migrant a Gran Canària. Pedro Armestre/Save the Children
“Estem presenciant com la mala gestió migratòria, entre altres qüestions, està generant rebuig i xenofòbia en les comunitats locals, quan Canàries sempre ha estat terra d'acolliment. No podem permetre que la infància sigui víctima de les tensions i conflictes entre administracions”, assenyala Catalina Perazzo, directora de Sensibilització i Polítiques d'Infància de Save the Children.

L'organització recorda que en els anys de més arribades a Madrid, Andalusia i Catalunya també va haver-hi campanyes de criminalització del col·lectiu i, no obstant això, les dades i el mateix Fiscal de Sala de Menors han demostrat que no hi ha correlació entre el nivell de delinqüència i l'obertura de centres d'acolliment per la infància i adolescència migrant. Per exemple, a Andalusia només el 0,52% dels adolescents migrants que han estat acollits pel sistema de protecció des de 2015 ha tingut mesures judicials d'internament per la comissió d'algun delicte.

Per rebaixar la pressió existent a les Illes Canàries, Save the Children també considera que la gestió migratòria ha de passar a ser una qüestió estatal i no només insular. Per això, Save the Children s'ha posat en contacte amb algunes Direccions Generals d'infància autonòmiques i ha demanat al Govern espanyol un pla coordinat amb totes les administracions autonòmiques i locals per poder garantir la protecció i acolliment de la infància migrant i refugiada, no només davant emergències com l'actual sinó també en el llarg termini.

“No podem permetre que nens i nenes estiguin mesos en espais d'emergència temporals sabent el greu impacte que té en el seu desenvolupament. Només amb coordinació i corresponsabilitat es pot garantir la cohesió social en el territori i el benestar d'aquests infants i adolescents”, afegeix Perazzo.

Save the Children està treballant a Gran Canària, proporcionant assistència tècnica a les entitats que gestionen els recursos d'atenció humanitària per a l'acolliment de la infància migrant i refugiada i a aquelles que coordinen els dispositius d'emergència per a menors tutelats. En concret, l'organització està donant formació a professionals dels diferents centres per a la detecció de vulnerabilitats i per a treballar la gestió d'emocions i conflictes, està creant grups focals amb els nens i les nenes migrants per a identificar les seves principals necessitats i està repartint material informatiu en diferents idiomes perquè els menors coneguin els seus drets i sàpiguen que hi ha un servei Helpline (ajuda telefònica) de Save the Children al qual poden acudir. 

Projecte fotogràfic “Mirades de la infància migrant” 

A Catalunya, Save the Children duu a terme un programa, finançat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, per acompanyar joves migrats en els recursos de primera acollida, amb tallers de formació en gènere i en habilitats socioemocionals amb dinàmiques participatives, tallers d’oci i temps lliure; assessorament i informació sobre drets i deures de la infància; i mediació intercultural, suport emocional i acompanyament als joves en el seus trànsit a la vida adulta. 

Com a part d’aquest programa i coincidint amb el Dia Internacional de les Persones Migrants, l’organització presenta el projecte de fotografia participativa “Mirades de la infància migrant”. Una iniciativa d’autoexpressió realitzada per infants i adolescents sense referents familiars de cinc centres d'acolliment a Catalunya. Mitjançant els seus retrats, els joves fan visible l’estigma que pesa sobre ells i alhora hi expressen les seves preocupacions i desitjos.

Sobre Save the Children

Save the Children és l’organització independent líder en la defensa dels drets de la infància arreu del món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera a més de 120 països. 

Arreu de l’Estat treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en les llars en risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén, a més, els nens i nenes migrants i està centrada en protegir la infància enfront la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats. 

Per a més informació:

Mireia Recasens - 683 651 782

mireia.recasens@savethechildren.org