SAVE THE CHILDREN INICIA ELS SEUS CASALS D’ESTIU PER 500 NENS I NENES EN RISC DE POBRESA I EXCLUSIÓ SOCIAL A CATALUNYA 

  • L’organització garanteix que la infància més vulnerable tingui les mateixes oportunitats que la resta i almenys un àpat saludable al dia 
  • Les activitats socioeducatives faciliten la conciliació familiar i eviten que els nens i nenes es quedin sols a casa 
Niños y niñas de las colonias urbanas de Save the Children

 

Recursos per mitjans: Catalunya - Centro de prensa - Save the Children España (smugmug.com)

Barcelona, 3 de juliol de 2023- Anar a la piscina, a la platja o a la muntanya, visitar museus o jugar amb amigues i amics. Aquest hauria de ser l’estiu de qualsevol nen o nena a casa nostra, però el cert és que l’arribada del període estival accentua encara més les desigualtats entre la infància. 

Per això, Save the Children ha posat en marxa un any més els seus casals i campaments d’estiu per 500 nens i nenes en risc de pobresa i exclusió social a Catalunya. Amb aquests programes socioeducatius, l’organització promou activitats d’oci i culturals, bons hàbits alimentaris, suport emocional i reforç educatiu. 

“Hi ha famílies en situació de vulnerabilitat que moltes vegades es veuen obligades a renunciar a les activitats d’oci. Als nostres casals i campaments, els nens i nenes tenen una alternativa amb activitats lúdiques com poden ser excursions a la natura, visites a culturals, sortides a la platja o a la piscina, etc.”, explica Arantxa Sagasti, coordinadora familiar i d’activitats de Save the Children a Barcelona. “Alhora, assegurem que tinguin una alimentació saludable durant els mesos d’estiu”, afegeix Sagasti.

Aquest estiu, els nens i nenes d’entre 3 i 17 anys participen en aquestes activitats a Barcelona - als districtes de Nou Barris, Sagrera-El Clot i Trinitat Vella -, Canovelles i Lleida.
“Fem moltes sortides, anem a la platja, a la biblioteca i a la piscina ens banyem a la pista aquí i juguem a jocs de taula. Em diverteixo molt”, explica la Horain, de 10 anys. Per en Kevin, d’11 anys, el que li agrada més és anar d’excursió “perquè conèixer nous llocs és molt divertit”. 

Sense accés a una alimentació adequada

L’organització garanteix almenys un àpat adequat al dia als infants a les mateixes instal·lacions dels centres. Per les famílies més empobrides, aquest àpat suposa la única possibilitat que els seus fills i filles rebin una dieta equilibrada i saludable durant els mesos d’estiu tenint en compte que els menjadors escolar estan tancats.

De fet, un dels aspectes més alarmants per l’organització, revelat en l’última Enquesta de Condicions de Vida, és l’augment de la situació de privació material severa que afecta actualment l'11,6% dels infants a Catalunya, és a dir, el nivell més extrem d’escassetat i la impossibilitat d’atendre necessitats bàsiques pel benestar i la dignitat de la infància, com ara tenir un àpat saludable i equilibrat al dia. Tot això en un context d’encariment desproporcionat dels aliments, que posa entre l’espasa i la paret a moltes famílies.

Facilitar la conciliació i evitar que els nens i nenes es quedin sols 

“Si no vingués aquí al casal estaria a casa avorrida mirant la tele”, explica l’Amira de 10 anys. Per moltes famílies, sobretot les monoparentals o les que no tenen una xarxa de suport, els mesos d’estiu es fan costa amunt per conciliar la feina i la cura dels seus fills i filles. 

“Hi ha nens i nenes que s’han de quedar sols a casa perquè els seus pares treballen o que viuen en pisos compartits, sense llum natural, amb soroll o sense espai. Oferir-los espais segurs com aquests casals d’estiu perquè puguin gaudir d’un oci saludable i educatiu és clau per ells, perquè alhora evitem que passin el dia sols o en entorns desagradables”, afirma Arantxa Sagasti, coordinadora d’activitats a Barcelona.

A Catalunya, un 10% dels nens i nenes viuen en cases insalubres, és  a dir, que no reuneixen les condicions higièniques i sanitàries bàsiques ) i un 17,2% dels infants no poden mantenir una temperatura adequada a casa seva. Una situació que repercuteix en la seva salut física i mental i afecta al seu desenvolupament i seguretat, com alertava Save the Children en el seu recent informe “Aquí no s’hi pot viure”. 

La campanya d'estiu de Save the Children es realitza en col·laboració amb la Fundació "La Caixa" en el marc del programa de CaixaProinfancia, enfocat a atendre nens i nenes vulnerables. Així mateix, compta amb el suport de Fundació Probitas, Lidl i IKEA, empreses compromeses amb la lluita contra la pobresa infantil. 

Sobre Save the Children  

Save the Children es l’organització independent líder en la promoció defensa dels drets  de nens, nenes i adolescents. Treballa a 115 països atenent situacions d’emergència i programes de desenvolupament. Ajuda als infants a aconseguir una infància saludable i segura.

Arreu de l’Estat, Save the Children treballa des de fa més de 30 anys en programes d’atenció als nens i nenes més vulnerables, centrats en la infància en risc de pobresa o exclusió social. A través dels seus programes proporciona una atenció integral als infants i les seves famílies perquè la situació econòmica o d’exclusió social que viuen no els impedeixi gaudir plenament dels seus drets i puguin assolir al màxim les seves capacitats.