Save the Children llança una de les majors campanyes de recaptació de fons de la seva història davant l’extraordinari augment de la fam al món

Materials per mitjans: https://bit.ly/3Og1XpC

Barcelona, 17 de novembre 2022. Aquest any 2022, 222 milions de persones s’enfronten a la fam extrema, la xifra més alta des que es van iniciar els registres. La majoria són nens i nenes. Fa només dos anys, uns 45 milions d’infants patien desnutrició aguda severa, però les dades no han parat de créixer: per finals d’any, podríem arribar als 59 milions. Són les pitjors xifres possibles a les portes de la celebració del Dia Mundial de la Infància, el proper 20 de novembre.

Per pal·liar les conseqüències letals d’aquesta extensió de la fam sense precedents, Save the Children ha llançat la campanya més gran de recaptació de fons de la seva història, després de la desplegada durant la pandèmia de la Covid. Amb el lema “Rompe con el hambre” (#RompeConElHambre a les xarxes socials), l’organització demana la col·laboració ciutadana tant amb els seus donatius individuals com demanant als governs que prenguin mesures urgents per combatre una realitat que ningú hauria d’acceptar. 

La Fundació Futbol Club Barcelona i els jugadors i jugadores del primer equip del club de futbol Ousmane Dembélé, Jana Fernández, Héctor Bellerín i Ana-Maria Crnogorčević han estat sensibles a aquesta emergència i col·laboren amb l’ONG en aquesta mobilització urgent. Aixecant una forquilla, que simbolitza trencar amb la indiferència, fan una crida als seus seguidors i seguidores perquè contribueixin a recaptar fons per aquesta crisi de fam mundial.

Campaña Rompe con el Hambre

“Potser estem cansats de males notícies i de vegades no ens vulguem enfrontar a la realitat, però no podem donar l'esquena a aquesta terrible situació mundial. Malauradament, la fam continua sent un dels grans problemes de la humanitat en aquests moments i per això hem d'ajudar a pal·liar-ho”, afirma Marta Segú, directora de la Fundació FC Barcelona.

“Fa mesos que alertem que la situació actual de fam al món és la pitjor crisi alimentària en dècades. Els nostres equips a tots els països que treballem, des d’Àfrica a l’Amèrica Llatina i Àsia, ens diuen que mai havien vist una situació així. Aliar-nos amb l’esport és una de les millors opcions per arribar al públic més ampli possible”, afirma Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya.

Les sequeres prolongades, la pandèmia de la Covid, els efectes del canvi climàtic i l’escalada dels preus del cereal i els fertilitzants provocada per la guerra d’Ucraïna, ens enfronten a un escenari que no havíem vist des dels anys 80. Actualment, cada quatre segons mor una persona de fam al món.

A més, la inflació a l’alça a tot Europa i la concentració dels fons d’ajuda humanitària a les conseqüències de la guerra a l’est d’Europa, han deixat bona part d’Àfrica sense recursos per combatre aquesta situació extrema.

La resposta de Save the Children davant la crisi de la fam

Save the Children presta un suport fonamental en països on la fam extrema amenaça amb acabar amb la vida i el futur de milers nens i nenes els propers mesos, com a l’Afganistan, Somàlia, Sudan del Sud, Etiòpia i el Iemen, on la inseguretat alimentària i la fam estan més presents que mai. L’organització està proporcionant aliments, diners en efectiu, suport als mitjans de subsistència i serveis de salut i nutrició per evitar que els infants passin gana, ja sigui ara o en el futur. Però amb els nivells de fam que segueixen creixent exponencialment i milers de persones a punt de patir inanició, la situació s’ha tornat crítica. 
No hi ha temps a perdre. La finestra d’oportunitat per evitar la mort i la fam generalitzades s’està tancant.

Viure amb gana, viure sense futur

Quan la desnutrició s’allarga en la infància, pot causar retard en el creixement, impedir el desenvolupament mental i físic, augmentar el risc de contreure malalties mortals i, en última instància, causar la mort. De fet, continua sent una de les principals causes de mort de menors de cinc anys a tot el món, i roba la vida a més d'un milió de nens i nenes cada any.

No és la mateixa emergència de sempre, és la pitjor crisi de fam en dècades i així ho demostren les dades: 

  • Es calcula que actualment cada quatre segons una persona mor de fam al món.
  • 828 milions de persones se’n van amb gana al llit cada nit. 
  • El nombre de persones que pateixen inseguretat alimentària severa s'ha duplicat amb escreix, passant de 135 milions a 345 milions des de 2019. 222 milions d'aquestes persones s'enfronten a la fam extrema, la xifra més alta des que es van iniciar els registres.
  • Arreu del món, almenys 13,6 milions de nens i nenes menors de cinc anys pateixen desnutrició aguda severa. 
  • A nivell mundial, 1 de cada 5 morts d’infants menors de cinc anys s’atribueix a la desnutrició aguda severa, una de les principals amenaces per la supervivència infantil. 
  • El 2020, 45,4 milions de nens i nenes menors de 5 anys patien desnutrició aguda, i 13,6 milions d'ells corrien el risc de morir per desnutrició aguda severa. Per finals de 2022, es tem que el nombre de nens i nenes amb desnutrició aguda pugui augmentar en 13,6 milions més, arribant als 59 milions.
  • La desnutrició pot causar retard en el creixement, impedir el desenvolupament mental i físic, augmentar el risc de contreure malalties mortals i, en última instància, causar la mort. Continua sent una de les principals causes de mort dels nens i nenes menors de cinc anys a tot el món, i roba la vida a més d'un milió de nens i nenes cada any.
  • Les dones i les nenes són especialment vulnerables en aquesta crisi. Representen fins al 70% de les persones que passen fam en el món i, quan els aliments escassegen, solen ser les últimes a menjar i les que menys mengen.

Sobre Save the Children i la Fundació Futbol Club Barcelona

Totes dues organitzacions col·laboren des d'agost de 2022. La Fundació Futbol Club Barcelona i Save the Children han posat en marxa projectes d'educació, protecció i salut a Colòmbia (Arauca, Tumaco i Buenaventura) i República Dominicana (Capotillo, Santo Domingo) en els quals generen oportunitats d'inclusió a través de l'esport per a nens, nenes i joves que viuen en entorns socialment conflictius. A més, a través d'aquests projectes, es proporciona un enfortiment integral a les comunitats en les quals es desenvolupen i s'estableixen entorns protectors i igualitaris.

Per a més informació:

Mireia Recasens: 683 651 782
mireia.recasens@savethechildren.org