DIA MUNDIAL CONTRA LA FAM: SAVE THE CHILDREN URGEIX A INVERTIR EN SISTEMES D’ALERTA PRIMERENCA I PREPARACIÓ DAVANT DE DESASTRES

  • Més de 250 milions de persones pateixen fam extrema en el món, i algunes de les pitjors crisis d'enguany, com els terratrèmols de Turquia i Síria i el conflicte del Sudan, podrien portar-ne moltes més arran de l’abisme
  • A la Banya d'Àfrica, 20 milions de nens i nenes s'enfronten a una catastròfica crisi de fam i protecció a causa de l'acceleració dels fenòmens meteorològics extrems
  • Amb motiu del Dia Mundial Contra la Fam, Save the Children fa una crida urgent als líders mundials perquè proporcionin finançament humanitari immediat i sostenible

Recursos audiovisuals per mitjans: https://www.contenthubsavethechildren.org/Package/2O4C2SXUDEF5 

25 de maig de 2023 – Més de 250 milions de persones pateixen fam extrema al món, i algunes de les pitjors crisis d'enguany, com els terratrèmols de Turquia i Síria i el conflicte de Sudan, juntament amb la crisi climàtica, podrien portar-ne a moltes més arran de l'abisme, alerta Save the Children amb motiu del Dia Mundial Contra la Fam, que se celebra diumenge que ve 28 de maig.

Per exemple, a la Banya d'Àfrica uns 20 milions de nens i nenes s'enfronten a una catastròfica crisi de fam i protecció a causa de l'acceleració dels fenòmens meteorològics extrems. Més de 40 milions de persones a Somàlia, Etiòpia i Kènia es troben arran de l'abisme per culpa d'uns patrons meteorològics erràtics que són cada vegada més freqüents i greus a causa de la crisi climàtica, així com als conflictes prolongats i les crisis econòmiques.

Per evitar una catàstrofe inimaginable, Save the Children fa una crida urgent als líders mundials perquè proporcionin finançament humanitari immediat i sostenible amb la finalitat de proporcionar assistència vital ara, i invertir en sistemes d'alerta primerenca, preparació davant de desastres i programes de resiliència. Sense una inversió sostenible i a gran escala en sistemes d'alerta primerenca per preparar-se millor davant aquestes grans crisis, les generacions futures també corren perill.

L'acció anticipatòria és un dels mecanismes de resposta més eficaços i innovadors per mitigar els efectes dels desastres associats al canvi climàtic. A més, ajuda a reduir els costos d'intervenció, augmenta la resiliència de les comunitats i millora el desenvolupament local.

Precisament ahir l'ONG va fer una crida als líders mundials i als principals donants reunits a la Conferència sobre la Banya d'Àfrica a Nova York perquè s'augmenti el finançament humanitari per tal de preparar-se millor per futures crisis i reduir els impactes abans que sigui massa tard.

LA SEQUERA MÉS GREU DELS ÚLTIMS 40 ANYS

A la Banya d’Àfrica fa ja cinc temporades consecutives que no plou, la qual cosa ha provocat la sequera més llarga i greu registrada en els últims 40 anys.

Les pluges de la primavera no han estat prou fortes per produir les collites necessàries per restablir els mitjans de subsistència de les famílies que encara trontollen per l'impacte d'una sequera tan prolongada.

Per contra, en alguns casos, les pluges han provocat greus inundacions que han avivat els desplaçaments i agreujat la crisi alimentària. A mitjans d'aquest mes les zones meridionals de Somàlia van patir inundacions que van afectar gairebé mig milió de persones. A conseqüència d'això, gairebé 219.000 persones, entre elles 118.000 nens i nenes, van ser desplaçades. A més, les infraestructures i instal·lacions bàsiques, els habitatges i les terres de cultiu van ser danyades.

També, en algunes zones de Kènia, les inundacions de març i abril van causar danys generalitzats en habitatges, cultius i bestiar, obligant milers de persones a abandonar les seves llars. No obstant això, en altres parts del país, s'acosta una sisena estació de pluges fallida.

CRISI CLIMÀTICA, FAM I INFRAFINANÇAMENT

Aquesta fluctuació entre sequeres i inundacions és típica de les formes en què la crisi climàtica està causant estralls a tot el món, sent els països més pobres els més vulnerables a ella.

Per a fer front a aquest nivell sense precedents de necessitats en la Banya d'Àfrica, una de les zones més castigades, es necessiten un total de 7.000 milions de dòlars per als tres països –Somàlia, Etiòpia i Kènia– en 2023. No obstant això, cadascun d'aquests plans és finançat en menys d'un 25%.

El portaveu regional de Save the Children per a Àfrica oriental i meridional, Kijala Shako, declara: "El canvi climàtic està avivant les flames de la crisi de la fam en la Banya d'Àfrica. A més, la situació a la regió es deteriorarà encara més en els pròxims mesos per culpa del fenomen del Nen previst per a la segona meitat de 2023”. I afegeix: "Aquesta pot ser la nostra última oportunitat de controlar la crisi de la fam".

L’ALTRA CARA DE LA FAM 

Més enllà dels milions de persones que passen fam, les crisis en la Banya d'Àfrica estan augmentant el risc de violència de gènere, explotació sexual i abús de dones i nenes, a més d'obstaculitzar l'accés de la infància a l'educació.
Les famílies estan prenent mesures desesperades per a sobreviure fugint de les seves llars a la recerca de seguretat, aliments, aigua i pastures per al seu bestiar. Això ha deixat a dones, nens i nenes més vulnerables i exposats a riscos de protecció. L'educació de la infància s'ha vist reduïda, amb aproximadament tres milions de nens i nenes sense escolaritzar en tota la regió, i altres quatre milions en risc d'abandó escolar.