Orgull LGTBI: Save the Children demana un desenvolupament de la Llei de protecció a la infància enfront de la violència que prioritzi la infància LGTBI

28 de juny de 2021. Amb motiu de la commemoració avui del Dia de l'Orgull LGTBI, Save the Children insta que el desenvolupament de la Llei orgànica de protecció integral a la infància i l'adolescència enfront de la violència a través de l'estratègia d'Erradicació de la Violència prioritzi la infància d'aquest col·lectiu especialment vulnerable amb l'objectiu d'acabar amb els delictes d'odi.

Segons les últimes dades del Ministeri de l’Interior el 2019 es van registrar 37 denúncies per delictes d'odi (suma d'infraccions penals i administratives) per orientació sexual i identitat de gènere que van tenir com a víctimes a menors d'edat (23 nens i 14 nenes), la qual cosa representa un 32,74% del total de delictes d'odi contra menors d'edat. Entre tots els delictes d'odi contra infància, la identitat de gènere i l'orientació sexual és el segon motiu, només per darrere del racisme i la xenofòbia. Així mateix, les denúncies que tenen com a víctima la infància LGTBI representen el 11,38% del total de denúncies per aquest motiu en el conjunt de la població, que ascendeix a les 325. 

“La pandèmia ha posat tota la nostra atenció en unes emergències que no podien esperar. No obstant això, el dolor que pateixen els nens, nenes i adolescents que són atacats per la seva orientació sexual o la seva identitat de gènere segueix aquí i hem d'abordar-ho de manera integral, des de les llars i des de les escoles, des de l'àmbit polític i des del judicial. El desenvolupament de la Llei de protecció a la infància i l'adolescència enfront de la violència és una oportunitat clau per a lluitar contra la que sofreix un col·lectiu especialment vulnerable”, assenyala Catalina Perazzo, directora d'Incidència Social i Polítiques d'Infància de Save the Children.

Els nens i nenes LGTBI continuen patint una discriminació i un risc més gran de patir violència que la resta de la infància, sent especialment vulnerable la infància trans. Save the Children considera que el qüestionament de la identitat de gènere expressada per una persona menor d'edat pot posar-la en risc de patir violència i discriminació.

Save the Children considera urgent que tots els àmbits de referència de nens, nenes i adolescents siguin entorns segurs en els quals es duguin a terme tots els canvis necessaris per garantir el respecte a l'orientació sexual i la identitat de gènere, en concordança a l'article 9.3 de la recentment aprovada Llei orgànica de protecció integral a la infància i l'adolescència enfront de la violència.

En aquest sentit, l'organització considera fonamental que s'imparteixi en tots els centres escolars educació afectiva i sexual amb enfocament de gènere i diversitat com a part de la implementació de les mesures recollides en la llei per prevenir tots els tipus de violència. “Només així tindrem professionals especialitzats i la infància i adolescència tindrà les eines necessàries per prevenir i donar la veu d'alarma davant les situacions de risc o violència”, conclou Perazzo.

Sobre Save the Children

Save the Children és l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països. 

Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.

Per a més informació:

Mireia Recasens - 683 651 782

mireia.recasens@savethechildren.org

Registro de periodistas

Quiero registrarme y recibir las Notas de Prensa de Save the Children
Si ya tienes una cuenta en la web, por favor inicia sesión desde aquí.

Contacto de prensa

prensa@savethechildren.org

Manuel Sobrino, Comunicación
629 48 23 04 manuel.sobrino@savethechildren.org

Arantxa García, Comunicación
660 753 982 arantxa.garcia@savethechildren.org

Laura Casajús-Izquierdo, Comunicación
680 522 276 laura.casajus@savethechildren.org

Prensa Andalucía

Irene Santos, Comunicación
954 219 643 / 699 874 410 irene.santos@savethechildren.org

Prensa Catalunya

Mireia Recasens, Comunicación
93 310 52 00 / 683 651 782 mireia.recasens@savethechildren.org

Prensa Comunitat Valenciana

Miguel Borque, Comunicación
96 395 09 31 / 681 35 17 91 miguel.borque@savethechildren.org

Prensa Euskadi

Angela Irazabal Peña, Comunicación
688 858 498 angela.irazabal@savethechildren.org